UNS: Problemi novinara novac i pritisci

BEOGRAD

Na rad novinara u Srbiji ubedljivo najviše utiču ekonomska nesigurnost, pritisci i pretnje i neregulisane radne obaveze, pokazali su rezultati ankete Udruženja novinara Srbije (UNS) sprovedene među novinarima i medijskim radnicima, a čak 91 odsto ispitanika izjasnilo se da su u centru njihovih profesionalnih problema finansije, saopštio je UNS.

U anonimnoj onlajn anketi učestvovala su 103 medijska radnika, od kojih je 41 odsto žena i 59 odsto muškaraca, a polovina ispitanika su starosti između 30 i 50 godina, dok su ostali mlađi od 30 i stariji od 50 godina.

Na pitanje šta najviše utiče na njihov rad ispitanici su, uz ekonomsku nesigurnost kao glavne prepreke u radu, u 39 odsto slučajeva istakli pretnje i pritiske, dok su za njih 35 odsto to neregulisane radne obaveze.

“Najveći pritisak na medije potiče od centara političke moći, i to je potvrdilo dve trećine ispitanika, koji su odgovarajući na pitanje na koje je bilo moguće dati višestruke odgovore navelo da pritisci potiču i od političkih stranaka (45 odsto) i od države (43 odsto), dok skoro četvrtina (24 odsto) ispitanika tvrdi da pritisak potiče od vlasnika medija i menadžmenta”, ističu u UNS.

Trećina ispitanika ili 34,3 odsto navela je da su novinarke i novinari u Srbiji cenzurisani u velikoj meri, a još 30 odsto njih da su kolege povremeno cenzurisane, dok se tek nešto manje od petine, odnosno 23,5 odsto izjasnilo da nije primetilo cenzuru.

Trećina ispitanika tvrdi da nikada nije bila izložena cenzuri, 38,6 odsto da se sa cenzurom susreće povremeno, a gotovo svaki peti je odgovorio da je “konstantno cenzurisan”.

Nekoj drugoj vrsti pritiska u vezi sa obavljanjem novinarskog posla izloženo je 57 odsto novinarki i novinara, dok 43 odsto ispitanika tvrdi da nije bilo izloženo pritiscima, a isti odnos odgovora dobijen je i na pitanje da li su novinari lično pretrpeli pretnju, verbalni ili fizički napad, navodi se u istraživanju UNS.

Od onih koji su doživeli neku vrstu pritiska samo nešto više od četvrtine prijavilo je pritisak ili napad, a na pitanje da li se osećaju bezbedno radeći svoj posao 44,6 odsto je odgovorilo potvrdno, 17,8 odsto odrično, dok se 37,6 delimično oseća bezbedno.

Da mediji mogu da se odupru pritiscima smatra 27,3 odsto ispitanih, 24,2 odsto smatra suprotno, a 48,5 odsto misli da mediji samo delimično mogu da odgovore na pritiske, pokazalo je istraživanje UNS.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare