„Ulica zanata“ na Keju srpskih sestara

NIŠ

 Kej Kola srpskih sestara od samog ulaza sa centralnog gradskog trga dobio je novi izgled. Sada se tu nalaze etno kućice koje su se donedavno nalazile na samom Trgu u veme preznika kako bi sugrađani mogli da kupe nešto od proizvoda niških zanatlija koji su čuvari tradicije ručne izrade predmeta. I deo Keja gde su kučice sada smeštene dovio je savim novi izgled. Poređane „kao pod konac“ kućice su sada ovom delu Keja dale izgled „ulice zanata“. Deluju primamljivi, a konačno su pronašle svoje mesto kako bi vidljive i dostupne svima, a ipak na jednom mestu. Prema rečima gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski etno kućice  ću i ostati i više se neće seliti sa jedne na drugu lokaciju.

                     Zahvlajujući novoj lokaciji na kojoj se se našli posetioci grada ali i same Nišlije sada će na jednom mestu moći da razgledaju ali i pazare proizvode ručno urađene opev od grčanskih predmeta, pletneih korpi, pletanih igraćaka, kutija ukrašenih dekupažom, kuhinjskih sitnih predmeta od drveta i ćega ne još.

                    „Vodili smo se idejom da taj deo Keja kola srpskih sestara postane kvart zanatlija. Svi montažni objekti koji su do sada bili u Obrenovićevoj ulici ili na nekom drugom mestu nalaziće se tu. Na istom prostoru se nalaze i prodvaci polovnih udžbenika. I tu nećemo stati. Odlučili smo da pomognemo i kokičarima kojih ima nekoliko u gradu na različitim lokacijama. Planiramo da za njih napravimo identična kolica, malo stilizovana sa velikom točkovima koji deluju pomalo egzotično tako da svi budu jednoobrazni. Biće uniformisani kao i oni u zemljama zapadne Evrope i lepo će ozgldati“, najvila je gradonačelnica Sotirovski.

                       Inače, etno kućice su do sada više puta menjale svoju lokaciju. Bile su u Tvrđavi, na Keju pored Nišave, ali su uvek privlačile pažnju kako turista tako i Niškija koji su rado pazarili ručno rađene predmete. Na ovaj način će se sačuvati i stari zanati od zaborava jer će zanatlije dobiti  svoje mesto na kome mogu da izlože svoje proizvode. Osim što čuvaju stare zanate, oni na ovaj način čuvaju i tradiciju čime se Niš ponosi. (kraj) VP/SM

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare