UGS Nezavisnost: Ulepšana slika u saopštenju Vlade

BEOGRAD

 

Reprezentativni sindikati u Srbiji, UGS Nezavisnost posebno, godinama unazad konstatuju da je socijalni dijalog marginalizovan a da su neke od brojnih  posledica donošenja novog Zakona o radu sve veća obespravljenost zaposlenih i rastuće nejednakosti, saopštio je danas ovaj sindikat.

 

” Skup o socijalnom dijalogu i boravak generalnog sekretara Evropske konfederacije sindikata  Luke Visentinija u Beogradu, bili su  prilika  da se,  u razgovoru sa premijerom Aleksandrom Vučićem,  pokrenu brojna pitanja poput blokade kolektivnog pregovaranja u privatnom sektoru i teškog  položaja zaposlenih i pritiska na sindikalne aktiviste u firmama čije su vlasnici strane korporacije.

Tražili smo i da se u okviru institucija kroz socijalni dijalog pokrenu ključna pitanja stabilnog privrednog razvoja koji bi bio praćen rastom zarada i smanjivanjem nejednakosti koje su dvostruko veće od onih u EU. Ponovljen je i predlog da se pristupi izradi socijalnog pakta o razvoju, pristojnom radu  i zapošljavanju koji bi obavezivao i činio odgovornim sve njegove potpisnike i sprečio dubioze nastale u prethodnim decenijama..

Konstatovani su početni pozitivni privredni rezultati ali da je i dug put do pristojnog rada i života.

Očito da se realan život zaposlenih i građana  Srbije, kao uostalom i ocene sindikata o stanju socijalnog dijaloga u Srbiji  ne poklapaju sa njihovom retuširanom i ulepšanom slikom datom u saopštenju Vlade „o susretu Vučića sa predstavnicima sindikata“.

Loša beskonačnost življenja u paralelnim svetovima  kao da se nastavlja”, navodi se u saopštenju koje potpisuje predsednik UGS Nezavisnost Zoran Stojiljković.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare