Udruženje žena „Kruna“  najavilo 14. Međunarodnu manifestaciju „etno susreti“ u Niškoj banji

NIŠ-NIŠKA BANJA

 Tradicionalna, četrnaesta po redu manifestacija međunarodnog karaktera „Etno susreti“  održaće se od 2. do 4.  septembra na centralnom šetalištu u Niškoj Banji, u organizaciji Udruženja žena „Kruna“ iz Niške Banje, pod pokroviteljstvom Gradske opštine Niška Banja. Susrete prati i sedma po redu manifestacija folklora „Igrom do pehara“, a prema rečima Danijele Petković, predsednice Udruženja žena „Kruna“ na manifestaciji će učestvovati preko 130 udruženja i individualnih izlagača, dok se za Folklorne susrete do sada prijavilo preko 20 folklornih  društava. Na manifestaciji se očekuje preko 800 učesnika. Petković dodaje da će Niška Banja tri dana u vreme ovih manifestacija biti Srbija u malom jer su se prijavili učesnici iz gorovo svih krajeva zemlje.

                      „Celokupna manifestacija je takmičarsko-revijalnog karaktera, a osnovna tema „Etno susreta“ je Košulja bela koja nas prati od rođenja do smrti i sve što nam je u životu važno i bitno praćeno je i desi se u beloj košulji. To je naša srpska tradicija i mi je čuvamo i poštujemo“, kaže Danijela Petković.

                        Bela košilja će se ocenjivati u dve kategorije, stara Bela košulja, ručno tkana i otrgnuta od zaborava i bela savremena vezena košulja jer je jedan od ciljeva Udruženja žena  „Kruna“ da što malađe devojke i žene očuvaju tradiciju  i korene.

                         Kada se radi o zanatima, Danijela Petković kaže da će posetioci manifestacije moći da vide one najstarije i davno zaboravljene zanate kao što je opančarski zanat, kovački, dolazi i pinter, sapundžijski, kulundžijski zanat.

                       „Na nama je da sačuvamo te najstarije zanate, a i neke od načih članica se bave starim i zaboravljenim zanatima.Imamo i sampundžiku i keramičarku. Imamo i ćurčiju, to je deda Čeda Tasić koji ima 92 godine. Raspon generacija u „Kruni“ je od 1933.  do 2003. godine tako da ima ko da prenese mlađim generacijama tradicionlne stare zanate sa ciljem da ih ortgnemo od zaborava“, ističe Danijela  Petković.

                         Učesnici manifestacije takmičiće se i u nacionalnoj kuhinji.

                      „Svi posetioci vole da vide nešto novo da vide i da probaju. Poslastice i pite su iz svih krajeva naše zemlje, tu su i štrudle i žmare, recept je star preko 300 godina, belmuž i sukane  pite i červiš. I naše Udruženje će se predstaviti posebnim specijalitetom siromesnicom koja je naš najstariji ugostiteljski proizvod. Kralj Milan Obrenović je doručkovao siromesnicu u kući Zlatanovića u Gornjoj Studini  odakle je sa Kalčom i Čapom kretao u lov“, onjašnjava predsednica Udruženja žena „Kruna“ iz Niške Banje.

                        Žiri na manifestaciji će ocenjivati i moderne,  inovativne kolače.

                        „Biće to pravi izazov za sve jer će moći da probaju kolače u kojima se pomeša dinja i ljuta papričica ili ren i smokva, kisela jabuka i prevreo sir. Za uho to izgleda pomalo čudno, ali su ukusi predivni i nove priče u gastronomiji. Održaće se i takmičenje u izradi klasičnih, starinskih kolača koje su pravile naše bakake“, ističe Petković.

                          Danijela Petković najavljuje i lovački kotlić, a uz meso od divljači dolazi u obzir i riblja čorba.

                        Na manifestaciji će se birati i najbrža pletilja, vezilja i predilja.

                         „Pozivamo sve dame koje su vešte u pletenju, vezenju i predenju da dođu da se prijave na licu mesta i pokažu koliko su brze“, kaže Danijela Petković i dodaje da će biti proglašen i najbolji i najuređeniji štand, najmaštovitiji i najkreativniji i najkompletniji štand.

                           Sajam se završava celovečernjim koncertom KUD „Teslino Kolo“ iz naselja Nikola Tesla koje pripada istoj opštini.

                           Udruženje žena „Kruna“ se uahvaljuje svima koji su im pritekli u pomoć da manifestacija protekne u najboljem redu, počev od GO Niška Banja, Grada Niša, Narodnog muzeja, OŠ „Ivan Goran Kovačić“ u Niškoj Banji, Turističkoj organizaciji Grada Niša, Udruženja turističkih poslanika Grada Niša ali i Udruženju Katena Mundi koje će se predstaviti  Tkanicom ukusa četiri opštine i svojim reklamnim meterijalom.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare