Počinje izrada plana održive urbane mobilnosti

NIŠ

Gradsko veće grada Niša usvojilo je Predlog odluke o pristupanju izradi Plana održive urbane mobilnosti Grada Niša za period od 2023. do 2037 godine. Reč je o projektima kojim će biti definisano da li će deo šinskog saobraćaja uopšte ostati u gradu, posle njegovog izmeštanja na obilaznicu van Niša.

       „Plan održive urbane mobilnosti Grada Niša za period od od 2023. do 2037. godine,trebalo bi da bude završen u roku od 15 meseci,od donošenja konačne odluke. Njegovu izradu finasiraće Evropska investiciona Banka. Niš će tako dobiti dokument koji će biti osnova za realizaciju bankarski isplativih projekata vrednih preko 30 miliona evra“, kazao je Ivan Pavlović iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj.

     Dodao je da sada Grad ima izrađenu projekto-tehničku dokumentaciju  i raspisan tender za zaobilaznicu, ali će se Plan o održivoj urbanoj mobilnosti baviti pitanjem šta raditi sa onim što će nakon toga ostati u gradu.

    „Za nas je važno i to da ovaj plan podržava i Evropska investiciona banka ali Francuska razvojna agencija koje su pokazale interesovanje da one projekte za koje se pokazalo da su bankarski isplatljive podrže preko resornog Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.  To će biti druga faza projekta“, kazao je Pavlović.

   Gradsko Veće usvojilo je i izmene Pravilnika o sufinansiranju energetske sanacije porodičnih kuća,stanova i stambenih zgrada koja se odnosi na postavljanje termičke izolacije I ugradnju solarnih kolektora.Za ove namene na raspolaganju cem biti 40 miliona dinara,od kojih polovinu finansira grad ,a ostatak država.

    „Poziv će uslediti za nekih sedam dana i za građane i stambene zajednice će biti otvoren mesec dana. Procedura za konkurisanje je pojednostavljena jer će se set dokumentacije pribavljati po službenoj dužnosti od strane onog ko raspisuje konkurs“, kazao je Pavlović.

    Ko će obavljati radove na energetskoj sanaciji porodićnih objekata i zgada biće utvrđeno na narednoj sednici Gradskog veća koja će biti održana za nekoliko dana.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare