U Vranju počinju 38. ,,Borini pozorišni dani“

VRANJE

Naredne 2019. godine u Vranju će tradicionalna kulturna manifestacija ,,Borini pozorišni dani“ biti održana u novoj zgradi pozorišta.

To je na konferenciji za novinare koja je organizovana povodom početka ovogodišnje manifestacije, 38. po redu, rekao gradonačelnik dr Slobodan Milenković.

„Lokalna samouprava intenzivno radi na završetku rekonstrukcije zgrade pozorišta, koja je pre šest godina stradala u požaru. Imamo podršku predsednika države Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić. U toku je druga faza rekonstrukcije, nakon čega ćemo krenuti sa opremanjem. Naši napori na poboljšanju kulturne scene, ogledaju se i u činjenici da je budžet ovogodišnjeg festivala najviši u poslednjih pet godina, i iznosi oko 2,2 miliona dinara. Grad Vranje izdvaja 1,5 milion dinara, a preostali deo partneri i prijatelji festivala, koji su udvostručili svoja davanja u odnosu na prethodnu manifestaciju“, naglasio je gradonačelnik dr Milenković.

O programu ,,Borinih pozorišnih dana“ govorila je i gradska većnica Zorica Jović istakavši da će i ove godine na repertoaru biti i predstava za najmlađe.

,,Prošle godine smo na inicijativu gradonačelnika krenuli sa tom praksom i ona se pokazala izuzetno dobrom. Vodili smo računa i o ceni ulaznica. Pojedinačna iznosi 500, a komplet 2.000 dinara. Maksimalno ulažemo napore da završimo zgradu pozorišta,“ istakla je većnica Jović.

Ona se zahvalila Vojsci Srbije na podršci koju su imali sve ove godine.

,,Vranjsko pozorište najbolje je u ovom delu Srbije. Osećam senzibiletet Bore Stankovića, koji je bez sumnje prognozirao ono što se dešava danas. Zadržali smo taj duh i dodali savremeni pristup.Dramatizaciju po zbirci pripovedaka „Božji ljudi“ uradila je Milica Kostić, a muziku je komponovala Ana Krstajić, naša mlada kompozitorka koja je ove godine stipendistkinja Berkli univerziteta u Americi“, rekla je je rediteljka.

,,Borini pozorišni dani“ koji se organizuju u čast velikana srpske književnosti Borisava Stankovića, počinju u nedelju 21. oktobra, premijerom komada „Božji ljudi“ u izvođenju Vranjskog pozorišnog ansambla, na sceni Doma vojske.

„Biće odigrano još pet predstava od kojih su četiri u produkciji teatra iz Zajednice profesionalnih pozorišta Srbije, rekao je direktor Pozorišta „Bora Stanković“ u Vranju  Nenad Jović.

Na repertoaru su i pozorišni komadi „Svaki put kao da je prvi“ u izvođenju ansambla iz Kruševca, „Severoistok“ Bitef teatara iz Beograda. Komad „Maslačak i retard“  izvešće Plus teatar iz Lazarevca, a predstavu „Banović Strahinja“ pozorište iz Šapca.

Sve predstave počinju u 20 sati.

 Predviđen je i prateći program.

Moto ovogodišnjeg festivala, koji se završava 26. oktobra, je ,,Pozorištem do Pozorišta“.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare