U Vranju održan Treći pčelarski sajam jugoistočnog Balkana

VRANJE

Sajam pčelarstva u Sportskoj hali u Vranju okupio je ove godine oko 70 izlagača iz Srbije, Makedonije, Crne Gore, Bugarske, Albanije i Turske.

Manifestaciju, koja je u Vranju ustanovljena pre tri godine, u prisustvu pomoćnika ministra poljoprivrede Aleksandra Bogićevića, predsednika Saveza pčelarskih organizacija Srbije dr Rodoljuba Živadinovića, brojnih izlagaća i posetilaca, otvorio je gradonačelnik Slobodan Milenković.

„Ono što na mene ostavlja poseban utisak je da je ove godine mnogo mladih pčelara počelo da se bavi ovim poslom, što je dobra tendencija za razvoj i proširenje ove grane poljoprivrede. Savez pčelarskih organizacija Srbije pokazao je na koji način treba da se radi, što podrazumeva organizovanje kroz udruženja i zadruge, jer samo tako zahtevi pčelara mogu biti realizovani i ciljevi ostvareni. Upravo ovaj sajam to i pokazuje“, rekao je Milenković.

Sledeće godine biće većih subvencija u pčelarstvu, najavio je pomoćnik ministra poljoprivrede Aleksandar Bogićević.

„Zajedničkim radom i dogovorom svih relevantnih učesnika mogu se postići veoma dobri rezultati. Najbolji primer su pčelari, koji udruženi i jaki ostvaruju odlične rezultate. U narednom periodu, zajedničkim radom Saveza pčelarskih organizacija Srbije, Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva zaštite životne sredine akcenat mora da se stavi na zaštitu životne sredine, jer pogrešna upotreba pesticida dovodi do velikih problema u pčelarstvu“, istakao je Bogićević.

Dr Rodoljub Živadinović predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije zahvalio se na velikoj podršci Grada u organizaciji sajma.

„Grad Vranje je dostojan domaćin ovog skupa. Manifestacija je iz godinu u godinu veća i danas imamo 12 posto više izlagača i opreme nego prethodne godine. Ovo je pravi pokazatelj potreba pčelara ovog kraja, ali i regiona“, istakao je Živadinović.

U okviru ove poljoprivredne manifestacije održana je Tribina o načinu rada pogona za prikupljanje i plasman meda pčelara Saveza pčelarskih organizacija Srbije „Naš med“ doo, na svetskom tržištu meda od 2020. godine, na kojoj je govorio predsednik saveza.

Predavanja su održali Aneta Šrede, doktor prirodnih nauka na Državnom institutu za pčelarstvo Univerziteta Hohenhajm, u Nemačkoj i profesor dr Zoran Stanimirović sa Fakulteta veterinarske medicine u Beogradu

Uz podršku Grada Vranja i Turističke organizacije Vranje, Sajam je organizovao Savez pčelarskih organizacija Srbije u saradnji sa Društvom pčelara ,,Matica“ iz Vranja.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare