U Vranju boravi delegacija kineskih stručnjaka

VRANJE

Primetno je da se veliki broj građana Srbije opustio nakon ukidanja vanredne situacije i zato je neophodno poštovati mere zaštite, rekli su kineski stručnjaci koji danas borave u Vranju.

Kineska delegacija se susrela sa gradonačelnikom Slobodanom Milenkovićem i predstavnicima Zdravstvenog centra. Razgovaralo se o trenutnoj epidemiološkoj situaciji koja je izazvana korona virusom.

Poslednji rezultati su pokazali da je od 90 uzorkovanih osoba sa područja grada Vranja, koje je poslednjih dana žarište korone, pet pozitivno na virus.

„Kontrola zatvorenih objekata u kojima boravi veći broj ljudi je ključna za sprečavanje širenja zaraze. Važno je reagovati na pravi način, a pod tim podrazumevam da se prisustvo rano otkrije, da se pacijent rano prijavi, na vreme izoluje i da se odmah pristupi njegovom lečenju. Nadzor nad mestima gde su veća okupljanja ljudi je veoma važan, što znači kontrolu institucija i fabrika, jer je ključno sprečavanje ulaska virusa u takve objekte. U zatvorenim institucijama mora da se sprovodi testiranje i da se strogo kontroliše poštovanje preventivnih mera. Ukoliko se to dobro uradi, sprečiće se veće širenje virusa korona“, rekao je šef kineskog stručnog tima, prof. dr Peng Đićiang.

On je ukazao na činjenicu da je nemoguće da vanredno stanje traje permanentno, tako da je u ovom trenutku najvažnije da se radi na ranom otkrivanju novih slučajeva i njihovoj kontroli, kao i da se donesu dugoročne mere.

Gradonačelnik Milenković je kinesku delegaciju upoznao sa aktuelnom epidemiološkom situacijom nakon izbijanja žarišta zaraze u fabrici „Dodić“ i koje su sve mere preduzete.

„Sve tri COVID bolnice u Vranju su u funkciji, u njima je trenutno 105 pacijenta sa blažom kliničkom slikom. Sledi retestiranje asimptomatskih pacijenata kojih je najviše u COVID 2 bolnici, a 55 je iz fabrike nameštaja „Dodić“, rekla je direktorka Zdravstvenog centra Vranje, dr Antić.

Tim kineskih stručnjaka obišao je kovid bolnice, i sastao se sa stručnjacima Zavoda za javno zdravlje Vranje, gde su kako je najavljeno predložene mere koje je neophodno sprovesti. Cilj mera je da se vrši prevencija nastanka zarazne bolesti, kao i kontrola nad izolovanim žarištem.

Neka Vaš komentar bude prvi na "U Vranju boravi delegacija kineskih stručnjaka"

Ostavite komentar