U Vlasotincu održan 1.Festival hrane i pića: ,,UKUSI JUGA” – PRAVA STVAR

VLASOTINCE

Turistička organizacija opštine Vlasotince organizovala je 1.Festival hrane i pića ,,Ukusi juga” u hotelu ,,Grozd” koji se nalazi na obali reke Vlasine.

Opšta je ocena svih učesnika, kao i mnogobrojnih posetilaca da je 1.Festivala hrane i pića ,,Ukusi juga” prava stvar i pun pogodak Turističke organizacije opštine Vlasotince.

“Još dok sam studirala turizam u Novom Sadu zapazila sam da ljudi iz turističke organizacije Srpske Atine sa puno entuzijazma i ljubavi organizuju festival hrane i pića pod nazivom ,,Ukusi Vojvodine” gde su se okupljali najbolji proizvođači hrane i pića na jednom mestu. Mnogo toga ,,preuzela” sam iz njihovog programa, a osmislili smo i sami puno toga što smo ponudili predstavnicima izlagača festivala, kao i mnogobrojnim posetiocima koji su subotnji vikend iskoristili tako što su došli da vide sva događanja na našem prvom festivalu hrane i pića”, kaže nam direktorka Turističke organizacije Olivera Cvetković.


Koliko se pojavilo učesnika na premijernom Festivalu hrane i pića ?
” Preko 50 proizvođača jela i pića sa juga Srbije, a bilo ih je iz Niša, Babušnice, Leskovca, Surdulice, Bojnika i još nekih mesta. Svi oni ponudili su velikom broju posetilaca svoja najbolja umeća u proizvodnji i spremanju jela i pića i drugih domaćih pikanterija, koja su bila najbolji prezenti nekadašnje domaće i starinske kuhinje”.


Koja je vaša opšta ocena ovog prvog festivala ?

Ne da su se ispunila moja nadanja i očekivanja da će ovo premijerno održavanje festivala hrane i pića proći u najboljem redu, već je sve to prevazišlo sva moja optimistička očekivanja. Izuzetno veliki broj respektibilnih proizvođača hrane i pića došao je da predstavi svoje najbolje proizvode. Još više prijatno me iznenadila brojnost posetilaca samih naših sugrađana, kao i velikog broja gostiju koji su došli sa strane. Zahvalni smo svima koji su došli da izlože svoja kulinarska umeća, hvala lokalnoj samoupravi na zdušnoj podršci, kao i svima onima koji su nam pomogli kao sponzori u organizaciji 1.Festivala hrane i pića ,,Ukusi juga”. Iskreno se nadam, da će ovaj festival u narednom periodu zaživeti u punom kapacitetu sa još većim brojem izlagača, kao i posetilaca, i da će u isto vreme postati deo kulturne i turističke ponude opštine Vlasotince, pa čak i samog juga Srbije – sa puno optimizma kaže o budućnosti festivala hrane i piće – Ukusi juga, direktorka Turističke organizacije opštine Vlasotince, Olivera Cvetković.
A na samom festivalu bilo je mnogom toga zanimljivog i interesantnog. Za svakoga po nešto. Za gurmane hrane i pića i dobre kapljice najviše. A, tek trpeza Visoke poslovne škole iz Leskovca sa mnogobrojnim specijalitetima od mesa, kobasice, pečenice, sira, sprže, domaće pogače i ostalog bila je zbrisana za kratko vreme. Treba reći da su svi izlagači na pravi način ponudili svoje proizvode uz veoma lepo ukusno aranžirane stolove.


Sam festival na najbolji način u jednom svom ekonomskom obliku pokazao svu funkcionalnost i opravdanost u delu ponude i potražnje. Izlagači su na pravi, komercijalni i gostoljubivi način nudili svoje proizvode, a mnogobrojni posetioci kao ,,kupci” znali su da mnogo toga sa stola (po)kupe sa samih stolova.

Nebojša Stojanović, pomoćnik predsednika opštine Vlasotince, zadužen za poljoprivredu rekao je “da treba zadržati ,sećanje na po malo zaboravljene ukuse našeg detinjstva, a koja treba da budu prenešena mladim naraštajima uz zadržavanje same autentičnosti”.


U jednom delu programa kolo je zaigrala mladež KUD ,,Sveta Trojica” iz Boljara, a zapažen nastup imali su i učenici glume studija ,,Znanje” sa scenskim izvođenjem ,,Grojzober”. Svirao je i Trio akustik iz Leskovca, a pojavio se i glumac Đorđe Cakić, iz kultne serije ,,Porodično blago”, Siniše Pavića poznatiji vlasotinčanima kao Đoka ,,Mčk”.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare