U susret gradskom budžetu

NIŠ

Građani uglavnom nedovoljno znaju i nisu zainteresovani za gradski budžet.

Njihovo neznanje potiče iz nezainteresovanosti.

Moraju postojati mehanizmi koji uključuju građane u kontrolu potrošnje budžeta, da bi on bio transparentniji. Građani pune budžet i bolje znaju šta treba uraditi u njihovoj ulici ili mesnoj zajednici, nego neki opštinski činovnik – rekao je danas na Milan  Stefanović iz organizacije PROTECTA koja je danas  organizovala uličnu akciju: “U susret gradskom budžetu”.

U okviru ove akcije koja je održana na platou ispred TPC Kalča, predstavnici PROTECTA-e su razgovarali sa građanima Niša o gradskom budžetu i mehanizmima kako građani mogu da utiču na predloge budžeta i na njegovu kontrolu trošenja. Građanima je ovom prilikom deljen informativno edukativni materijal o gradskom budžetu. Akcija je imala za cilj da informiše građane o načinu na koji se odvija proces donošenja budžeta lokalne samouprave, o njegovom osnovnom sadržaju i najvažnijim komponentama, kao i načinu na koji će njegova implementacija uticati na njihov i život cele zajednice.

Ova akcija i ranija istraživanja su pokazali da građani uglavnom nisu upoznati sa načinima finansiranja grada kao ni sa načinima trošenja novca iz lokalnog budžeta. Oni nisu dovoljno zainteresovani za ovu temu i  neaktivni su  I to je dominantniji razlog od navodne  nedostupnosti informacija i neobaveštenosti o tome gde se te informacije mogu pronaći.

S druge strane lokalna samouprava ne čini dovoljno da građane uključi u upravljanje budžetom i lokalna uprava uglavnom ne usvaja predloge građana u vezi lokalnog budžeta.

Kako kažu iz PROTEKTE , veliki broj građana koji su upitani da izdvoje osnovni kriterijum trošenja opštinskog budžeta navodi lične i partijske interese ljudi koji su na vlasti na lokalu, a u manjoj meri građani pominju najbolji interes građana. većina građana smatra da način trošenja budžeta nije javan Pored toga, većina građana ne zna da li je održana javna rasprava budžeta za 2016. godinu u gradu, niti da li će biti održana za 2017. godinu. U skladu sa tim, kada je u pitanju donošenje odluka o budžetu preko polovine građana smatra da je korupcija prisutna, a oko trećine građana smatra da korupcija nije prisutna.

Gradska vlast  je obećala da će uključiti Nišlije u kreiranje budžeta, ali, kako tvrdi kako tvrdi aktivista Milan Stefanović, do sada to nije urađeno. Budžet za 2018. godinu biće razmatran i usvajan u decembru ove godine, a kako je taj rok blizu, nedovoljno je vremena za realizaciju toga.

U nekim gradovima postoji “gradski vodič kroz budžet” gde je kroz slike i grafikone objašnjen postupak trošenja narodnih para.  U Leskovcu je kroz onlajn anketu na sajtu Grada građanima omogućen uticaj na kreiranje budžeta krpz primedbe I predloge.

Stefanović navodi da bi trebalo uvesti više sastanaka sa građanima po mesnim kancelarijama u postupku pravljenja budžeta, ali da u Nišu postoje samo javne rasprave koje su nekvalitetne i organizuju se u zadnji čas.

“ Imali smo 2-3 okrugla stola sa gradonačelnikom i njegovim zamenikom, obećali su rešenje, imaju dobru volju na rečima, ali sam pesimista” kaže  Stefanović.

Ova akcija je održana u okviru projekta pod nazivom „Lokalne samouprave, organizacije civilnog društva i mediji za odgovornije javne  finansije” koji sprovodi Beogradski fond za političku izuzetnost (BFPE) u saradnji sa Asocijacijom nezavisnih elektronskih medija (ANEM), a uz finansijsku podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). Lokalni partner u Nišu na projektu je Centar za razvoj građanskog društva PROTECTA.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare