U srednjim školama više mesta nego đaka

NIŠ

U osnovnim školama su objavljeni preliminarni rezultati sa završnog ispita. Konačni rezultati će se pojaviti 28.juna na Vidovdan.

U Nišu je malu maturu polagalo 2.200 učenika. U srednjim školama ima 2.380 mesta, odnosno oko 180 mesta više, što je  u proseku šest odeljenja više. To znači da će svi učenici biti upisani, ali da li će biti u željenim odeljenjima i školama zavisi i od rezultata sa polaganja završnog ispita.  

Kako kaže Dragan Geji načelnik Školske uprave  u Nišu prosek bodova koje su učenici ostvarili na prijemnom je nešto manji nego prošle godine, pa ć , prema njegovim rečima prag za upis biti niži nego prošle godine.

“ Učenici iz škola koje su „jake“ ostvarili su dobar broj poena na testovima, ali je ostavaren realan broj bodova i u drugim školama. Sigurno će dva do tri boda biti manji prag za upis u željene škole nego prošle godine kada su u pitanju tehničke škole, Pravno poslovna, Ekonomska, neki smerovi u Ugostuteljskoj školi, Gimnaziji 9.maj, ali će i prag za upis u ostale niške gimnazije pasti, ali za jedan bod, recimo“, objašnjava Dragan Gejo.

Ovogodišnji završni ispit pratila je jedna novina. U pitanju je veb aplikacija koja je u mnogome olakšala rad kako školskim tako i okružnim upisnim komisijama, pa i Centralnoj upisnoj komisiji.

„Sada je sve malo brže rađeno, a može u svakom trenutkuda se pogledaju i pojedinačni podaci kao što je šifra i ime učenika, prostorija u kojoj je polagan završni ispit, dežurni nastavnici,supervizor koji je pratio polaganje ispita, ali i uspeh učenika kao i rezultati sa testova po danima“, kaže Dragan Gejo i dodaje da je veb aplikacija u mnogome uštedela i materijal koji se koristi za unos u analizu podataka a  uvođenjem m veb aplikacije smanjene su i mogućnosti za greške prilikom pregleda testova učenika”.

Organizacija je bila mnogo ozbiljnija nego renijih godina. Kako kaže Gejo po izveštaju supervizora se vidi da nije bilo ozbiljnijih propusta na ispitima, da nije bilo anomalija, korišćenja mobilnih telefona niti prepisivanja. Po njegovom mišljenju sada  au prikazana realna znanja učenika.

Kako je i ove godine bilo veliki broj Vukovaca  i odličnih učenika u školama a rezultati testova nisu tako sjajni  Gejo smatra treba da se više poštuje Pravilnik o ocenjivanju učenika u školama i da se prpanalizira  koliko je ocenjivanje u školama realno.

“Posmatano po školama ima dosta učenika sa Vukovom diplomom, dok je oko 30, 40 do 50 odsto njih osnovnu školu završilo sa odličnim uspehom što se ne poklapa sa rezultatima na završnom ispitu. Sada mora posebna pažnja mora da se posveti postignuću učenika jer rezultati na završnom ispitu moraju da se poklope sa uspehom učenika tokom školovanja. Onda možemo da budemo zadovoljni i da kažemo da su učenici na maloj maturi pokazali realno znanje“, kaže Gejo.

Osmake sada očekuje i popunjavanje liste želja.

U Gimnaziji „Bora Stanković“ ove godine biće tri odeljenja za učenike nadarene za informatiku i računarstvo. Konkursom su bila predviđena dva odeljenja informatičara u ovoj gimnaziji, a onda je naknadno odlučeno da bude otvoreno i treće jer u Aleksincu nije bilo dovoljno kandidata da se u njihovoj gimnaziji otvori ovo odeljenje, objašnjava načelnik Školske uprave.

Osim standardnih zanimanja učenicima su ponuđena i desetak obrazovnih profila koji se nalaze u sistemu dualnog obrazovanja. To su zanimanja u elektrotejničkim i mašinskim školama, potom u Školi mode i lepote, Ugostiteljskoj školi i još nekim školama van Niša, koji omogućavaju zaposlenje nakon  školovanja, jer su tokom srednjoškolskog obrazovanja imali znatan deo praktičnog rada.

U Nišavskom okrugu završne testove polagalo je oko  3.500, dok je u sva tri okruga, pored Nišavskog tu su i Pirotski u Toplički koje pokriva Školska uprava u Nišu, završni ispit polagalo oko 5.100 kandidata.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare