U Nišu pojeftinjuje grejanje

NIŠ

Sa predlogom Nadzornog odbora gradske Toplane da varijabilniji deo daljinskog grejanja bude jeftiniji za 6,67 odsto, a fiksni za 4,2 posto.  saglasilo se danas Gradsko veće. Po ovom, novom cenovniku, korisnici daljinskog grejanja plaćaće za pet do šest posto manje račune. Kako su meteorolozi najavili blagu zimu direktor Toplane Predrag Milačić računa  da će to dodatno umanjiti potrošnju, pa će računi biti oko 20 % niži.

Po novom cenovniku kilovat energije koštaće 5,04 umesto 5,40 dinara a fiksni deo u koji spada održavanje sistema I istali troškovi koštaće umesto 28,26 dinara , kako je bilo do sada, 27,08 dinara.

Sniženje cena omogućeno je povećanjem efikasnosti distributivnog I proizvodnog  sistema,  smanjenjem curenja, uštedama, manjim kamatama,  i boljom organizacijom, objasnili su gradonačelnik Darko Bulatović i direktor ovog javnog preduzeća Predrag Milačić.

Ovo nije jedina dobra vesta za korisnike daljinskog grejanja u Nišu.

Predviđene su I olakšice posebno za potrošače koji imaju  imaju energetski neefikasne stanove i kuće. Predviđeno je da se ne računa po kvadratu već po tome koliko potroše. Ukoliko potrošen više od 120 % od gradskog proseka., taj preostali deo pašće na teret Toplane. U  zavisnosti od energetske efikasnosti objekata, potrošnja toplotne energije u Nišu kreće se od 44 do 219 kilovata. Prošle sezone prosek potrošnje bio oko 127 kilovata po satu. Pretpostavlja se da bi ove sezone ta cifra mogla da bude 100 do 110 kilovata jer se očekuje blaža zima.

Milačić je izjavio da će korisnici daljinskog grejanja u Nišu pe imati cene grejanja koje su među najnižim u Srbiji.

„U Beogradu grejanje košta 108 dinara po kvadratu, a kada bi se naša cena prevela na kvadrat iznosila bi 71,96 dinara, što je za 30 odsto manje nego u Beogradu, rekao je Milačić. I dodao : “Sve do iznalaženja dugoročnog rešenja radićemo ovako i to se odnosi se na sve korisnike koji budu trošili više od 120 % od proseka. Zasad je zabeleženo da ovoliku potrošnju ima 2.260 porodica, koji se snabdevaju na 63 podstanice”.

Socijalno ugrožene Nišlije pri plaćaju grejanja imaće dodatne olakšice.  Ovo se odnosi na na jednočlane porodice čija primanja ne prelaze 20.000 dinara, odnosno do 41.000 dinara za porodice sa šest ili više članova. Iz Sekretarijata za socijalnu zaštitu, tek treba da raspiše konkurs na koji mogu da se jave oni koji spadaju u ovu kategoriju. Pri tome, kako je rekao Bojan Gajić iz Sekretarijata za energetiku umanjenje se odnosi na ceo račun a ne samo na varijabilni deo.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare