U Nišu počinje obeležavanje gradske slave

NIŠ

U Nišu je povodom gradske slave, koja se obeležava od 31. maja do 5. juna, predviđeno više od 30 različitih programa na više lokacija na području svih gradskih opština. Državnom ceremonijom ispred spomenika na Čegru, kojom će biti obeleženo 213 godina od Čegarske bitke počinje obeležavanje slave grada Niša. Glavni program je u petalk 3. juna i obuhvata Svetu arhijerijsku liturgiju u Hramu Svetog cara Konstantina i carice Jelene, promenadni nastup vojnog orkestra u Obrenovićevoj, Palilusko veče i Svečanu akademiju u Svetosavskom domu.

      Obeležavanje gradske slave u Nišu počinje danas parastosom čegarskim junacima, državnom ceremonijom na Čegru i predstavljanjem zbornika Sinđelićeve čegarske vatre. Drugog dana obeležavanja gradske slave, 1. juna su preko celog dana na Trgu kralja Milana i ispred Gradske kuće nastupi niških plesnih grupa, kulturno umetničkih društava, izložbe, a od 20 časova na Letnjoj pozornici koncert  Biljane Krstić i “Bistrika”. U četvrtak. 2 juna od 10 sati na stadionu Čair je slet mališana ustanove Pčelica  a u večernjim časovma je Carsko veče i svečana carska litija, kao i Veče duhovne muzike u Hramu svetog cara Konstantina i carice Jelene, kao uvod u glavni program od 3. juna koji će obeležiti Sveta arhiijerisjka liturgija.

        Gradske većnice za kulturu Adrijane Anastasov je istakla da se Grad ove godine zajedno sa opštinama potrudio da program gradske slave bude što sadržajniji.

        „ Trudili smo se da program bude raznovrstan, sadržajniji nego prethodne godine. Mislim da će građani biti zadovoljni. Svi koncerti, sve radionice, svi nastupi i događaji su besplatni za naše građane“, kazala je Anastasov.

      Svečana akademija biće održana 3. juna od 19 časova u Svetosavskom domu.

      “Od prošle godine uvek jedna ustanova kulture ili obrazovanja preuzima uređivanje Svečane akademije. Prošle godine je to bilo Narodno pozorište. Ove godine je to Fakultet umetnosti i srednja Muzička škola, uz podršku Pozorišta lutaka, tako da mislim da ćemo uživati u svečanoj akademiji koja će se održati 3. juna u 19 časova u Svetosavskom domu”, rekla je Anastasov.

      Svetu arhijerejsku liturgiju služiće na sam dan slave u hramu Svetog cara Konstantina i carice Jelene episkop niški Arsenije, a u pripremi za istu imamo bogosluženje, svečanu  litiju ulicama oko hrama.

      „Slavski kolač se reže 3.juna posle liturgije. Slavu obeležavamo u sradnji  sa Gradom i svim institucijama grada kako bi što svečanije obeležili gradsku slavu. Ovo su  najsvečaniji dani za Grad Niš jer kako smo i ranije govorili ne treba Konstantinu Niš nego Nišu Konstantin. I stvarno je tako za nekoga ko se u ovom gradu rodio i ko je proglasio slobodu veroispovesti hrišćanstva. Sve manifestacije su zato na korist i radost svih Nišlija i opzivam ih da uzmu učešća u bogoslužbenim delovima obeležavanja slave“, pozvao je svoje sugrađane protojerej Predrag Radosavljević ,starešina hrama Svetog cara Konstatnina i carice Jelene.

     Povodom gradske slave sve niške opštine su pripremile razne programe. Na panteleju, 2. juna je dobrotvorna Pitijada u dvorištu doma učenika srednjih škola. 3 . juna od 10 sati opština Medijana organizuje otvaranje izložbe, a od 13.30 opština Crveni Krst u Tvrđavi otvara sportske i kulturne manifestacije. Od 18. časova, istog dana, u petak, 3. juna počinje tradiconalno Palilusko veče koje će ove godine obeleđiti koncerti Legendi i Crnih mambi. 5. juna u Niškoj Banji od 12 sati su Igre bez gradnica na Adi ženevi kod banjske rampe.

    „Gradska opština Palilua ove godine slavi i dosta jubileja, a pre svega 30 godina manifestacije Palilulsko veče. Trudili smo se da tako program oplemenimo još nekim novim manifestacijama.Organizovaćemo tribinu o filmu koji prati stradanje naših sunarodnika u norveškim logorima, drugo svetsko prvenstvo u igranju klikera, sajam vina i narodne radinosti“, najavio je deo događaja Bratislav Vučković, predsednik GO Palilula.

      Događaje u organizaciji GO Crveni krst najavio je predsednik ove opštine profesor dr  Miroslav Milutinović.

     “U organizaciji GO Crveni krst učestvovaće preko 500 mladih ljudi. Većinom su iz naših sela, sa teritorije GO Crveni krst. Organizovaće se u petak, od 13 do 16 u Tvrđavi. Izvolite, dođite u Tvrđavu, biće tu sporta, folklora, pesama i svega”, kazao je Milutinović.

      Predsednica GO Pantelej Nataša Stanković istakla je da je ova opština dala doprinos  tako što su sa brojnim udruženjima sa teritorije ove GO organizovali razne manifestacije i prigodne programe, ali i najavila organizaciju “Moto rok festa 2022”, koji zbog kasnog utvrđivanja termina nije naveden u programu.

      “Ono što nije u programu, jer smo tek u petak dobili potvrdu da će se ipak organizovati u sklopu gradske slave, jeste “Moto rok fest 2022” koji organizujemo u saradnji sa udruženjem “Sinovi juga”. To će biti na vrežanskom bazenu. Okupiće se veliki broj motorista, kako iz našeg, tako i iz okolnih gradova  i iz susednih zemalja. Ovaj moto skup se otvara u 12 sati 3. juna i trajaće do 5. juna. U subotu je predviđen defile motorista kroz Niš, a u petak će biti organizovani i koncerti raznih rok bendova”, istakla je Nataša Stanković.

     U Niškoj Banji će se se organizacija iz centralnog dela ove godine preseliti pored reke, otkrio je predsednik ove GO Dušan Živković.

    “Dobro je poznato da je sveti car Konstantin uživao u blagodetima Niške Banje i našoj vodi, tako da nam je to i posebno zadovoljstvo. Za razliku od prethodne godine, kada smo svoj deo organizacije imali u samom centru banjskog naselja, ove godine smo se odlučili da zajedno sa udruženjem “Ženeva”, centralnu manfestaciju spustimo uz samu reku, tako da ćemo imati bogat sadržaj”, najavio je Dušan Živković, predsednik GO Niška Banja.

      GO Medijana ujedno slavi i svoju slavu, a biće organizovana svečana akademija na jubileju osnovne škole “Car Konstantin”, otkrio je većnik ove GO Ivan Nikolić.

    “GO Medijana je kao i prethodnih godina uzela učešće u organizaciji gradske slave. U saradnji sa OŠ “Car Konstantin”, koja se nalazi na našoj teritoriji, a koja organizuje 60 godina postojanja, GO Medijana organizuje svečanu akademiju, i iz svog budžeta je izdvojila sredstva za kompletnu organizaciju ove manifestacije. Ovo je takođe i naša, opštinska slava, i prigodno ćemo je oboležiti u našim prostorijama, kao i svake godine”, najava je iz GO Medijana.

   U okviru obeležavanja gradske slave, 3 .juna Niš će bit ii domaćin naučnog skupa Niš i vizantija koji će biti održan u Velikoj sali univerziteta, sa početkom od 17.30 časova.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare