U Nišu počelo testiranje građana na antitela

NIŠ

 Građani Srbije od danas mogu da se testiraju na lični zahtev i otkriju da li imaju antitela na koronavirus. Cenu testa od 1.200 dinara, utvrdio je ranije Krizni štab. Ovo testiranje moći će da se obavi u svim domovima zdravlja, institutima i zavodima za javno zdravlje, u Zavodu za zaštitu zdravlja radnika železnice i Zavodu za zaštitu zdravlja studenata. Kako kažu u niškom Domu zdravlja, testiranje na antitela u prethodnom periodu rađeno je  zdravstvenim radnicima u ovoj ustanovi, a sada će se raditi i na zahtev građana.

            “Planiramo da testiranje sprovodimo tokom čitavog dana, ali je topla preporuka da ljudi dođu od 7 do 11 sati, zbog lakšeg centrifugiranja krvi, pošto se radi iz venske krvi.Međutim, nije stroga preporuka, mogu doći tokom čitavog dana”, kaže  Danijela Nešić, zamenik direktora Doma zdravlja u Nišu.

              S obzirom na veličinu laboratorije Doma zdravlja, dnevno je moguće obaviti 800 testiranja.Ova ustanova je već obavila 600 testiranja, ne na lični zahtev građana već testiranje zaposlenih.

          Na testiranje na lični zahtev građani dolaze sa priznanicom kao dokazom da su izvršili uplatu na račun Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

          Nešić objašnjava da nakon ovog testa ko bude IgM pozitivan, radiće i pisiar test na koronavirus.

          “Građani dolaze sa uplatnicom kod nas, ulaze u sistem Kovid kao i svi ostali i odmah odrađujemo uzimanje venske krvi, centrifugiranje, radimo iz plazme, što se pokazalo  kao najbolje na osnovu iskustva. Test je jako pouzdan. Ako neko kojim slučajem bude IgM pozitivan nakon ovog testa, biće stavljen u proceduru redovnog pacijnta. Takvoj osobi radimo PCR test, ukoliko je taj test negativan pacijent odlazi kući, ali ukoliko je pozitivan to znači da je osoba pozitivna na KoronaviruS”, objašnjava ona.

           Od 7 do 11 sati testiranje na antitela vršiće se u podrumskim prostorijama Doma zdravlja, a posle 11 u prostorijama laboratorije na prvom spratu.

         Za testiranje nije potrebna nikakva priprema, a rezultati se izdaju u toku istog dana, a kako kažu u niškom Domu zdravlja najviše za jedan sat.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare