SOS telefon u doba korone

VLASOTINCE

Gotova sva dešavanja poslednjih meseci su bila u znaku pandemije koronavirusa, ali je važno da ni tada život nije zaustavljen, da su se mnogi prilagodili novim uslovima rada i drugačijim potrebama građana. SOS telefon za žene i decu žrtve nasilja je već od 12. marta svoj rad prilagodio vanrednom stanju. Fiksni broj telefona 016/876 202 je bio korisnicima dostupan svakog dana, osim nedelje, od 9 do 16 časova, a mobilni brojevi 064/133 859 i 062/465 482 su od 3. marta do 10. maja bili dostupni 24 časa tokom cele nedelje. U ovom periodu pomoć je zatražilo 126 žena iz Vlasotinca i okolnih sela. Pored poziva žena zbog problema fizičkog nasilja od strane partnera, mnoge žene su zatražile materijalnu pomoć u vidu namirnica i sredstava za higijenu, kao i informacije kako ova organizacija i lokalna samouprava mogu da pomognu ženama koje žive van opštinskog centra. Korisnicama je u nekoliko navrata pružana psiho-socijalna podrška u prihvatilištu koje je omogućeno tokom jedne noći.

  • Naše aktivistkinje su sve vreme ohrabrivale žene, upućivale ih kako da se izbore sa novonastalom situacijom ili kojoj službi da se obrate. Ženama koje u ovom periodu nisu mogle da obezbede osnovna sredstva za život pripremile smo pakete sa namirnicama i higijenskim sredstvima i dostavile ih na kućnu adresu. Podelile smo trideset paketa u Orašju, Kukavici, Ladovici, Konopnici, Zavidincu i Boljaru i dvadeset paketa u Vlasotincu. Obilazeći ove žene tokom naše akcije imale smo priliku da sagledamo pravo stanje na terenu i stepen ugroženosti pojedinih žena – ističe Svetlana Šarić, koordinatorka SOS telefona.

Po njenim rečima mnoge žene su upućene da zatraže pomoć od lokalne samouprave, Centra za socijalni rad, Crvenog krsta, Doma zdravlja ili policije, u zavisnosti od problema koji imaju.

  • Tokom vanrednog stanja naše konsultantkinje su se smenjivale na tri sata dežurajući kraj telefona, čak i u vreme policijskog časa. One su imale dozvole za kretanje u određenim reonima kako bi po potrebi izašle na teren i razgovarale sa našim korisnicama. Četiri žene su koristile prostoriju SOS telefona kako bi se na jednu noć sklonile od nasilnika. U deset slučajeva zabeležile smo porodično nasilje. Javljale su nam se i žene koje u fabrikama nisu imale obezbeđene adekvatne mere zaštite od virusa, dok su četiri osobe prijavile da im nije produžen ugovor o radu i da su ostale bez posla. Primetile smo i povećanje anksioznosti kod velikog broja žena, kao i povećanje negativnih emocija zbog novonastale situacije – kaže nam Svetlana Šarić, a sve ove aktivnosti finasirale su UN WOMEN i Rekonstrukcija ženski fond.
Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Проститутки Бишкека
0
Ostavite komentar.x
()
x