U Nišu održana nacionalna promocija evropskog e-priručnika za učenike srednjih škola “Mladi u borbi protiv klimatskih promena”

NIŠ

Promocija prvog evropskog e-priručnika o klimatskim promenama za učenike srednjih škola održana je u prepunoj svečanoj sali Gimnazije Bora Stanković. Priručnik su kreirali predstavnici ekoloških organizacija i srednjih škola iz četri Evropske zemlje: Danske, Španije, Holandije i Srbije. Srbiju su u ovom Erasmus+ projektu pod nazivom “European climate change curriculum” predstavljali Centar za razvoj građanskog društva PROTECTA i Gimnazija Bora Stanković iz Niša.

Promociji su prisustvovali predstavnici srednjih škola, lokalnih institucija i organizacija civilnog društva, kao i i veliki broj srednjoškolaca. Priručnik su prezentovali profesor gimnazije Nikola Petrović i predstavnici PROTECTA-e Milan Stefanović i Zorica Stevanović, a uvodnu reć je imao direktor škole Nenad Stefanović. Deo promocije priručnika koji se odnosio na iskustva srednjoškolaca kao i praktičnu primenu priručnika kroz kvizove znanja su prezentovali učenici gimnazije Iva Stanojević, Milica Milojković, Iskra Milovančić, Tamara Cvejić i Nađa Arnautović.   

Tokom dve godine trajanja projekta, nastavnici, učenici i eksperti iz organizacija civilnog društva su kroz interaktivni i intenzivni rad analizirali oblast klimatskih promena u sve četri Evropske zemlje i dali konkretne predloge kako se mladi srednjoškolskog uzrasta mogu aktivno uključiti u borbu protiv klimatskih promena.

Priručnik je namenjen mladima,  srednjim školama, institucijama i organizacijama koje se bave mladima, a u njegovoj izradi su aktivno učestvovali i srednjoškolci iz sve četri zemlje. Niški gimnazijalci su u okviru projekta imali prilike da putuju u Španiju, Holandiju i Dansku, i da budu domaćini Evropskim srednjoškolcima u Nišu. U okviru ovih poseta je organizovan obilazak institucija, organizacija i biznis sektora koji se bave na neki način smanjenjem posledica klimatskih promena i globalnog zagrevanja. Svi primeri dobre prakse su zabeleženi u priručniku koji je za sada dostupan isključivo na engleskom jeziku, u elektronskom obliku.

Priručnik i prateći web portal su prilagođeni za korišćenje u vannastavnim aktivnostima u srednjim školama, a na web portalu učenici i nastavnici mogu pristupiti, i izneti svoje ideje, mišljenja i sugestije kako se najefikasnije boriti protiv klimatskih promena.

Priručnik možete naći na sajtu projekta https://climateperspectives.eu/

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare