U Nišu održana Humanitarna “Tortijada”

NIŠ

Torte, kolači, mafini, štrudle, ispunile su stolove na 15. Humanitarnoj tortijadi u Tržnom centru „Roda“ koju tradicionalno  organizuje  Udruženje ugostiteljskih i turističkih poslenika Niša. I ove godine je ova manifestacija imala humanitarni karakter, a prikupljeno je 32.570 hiljada dinara. Polovina od ove sume je nemanjena lečenju Todora Stojanovića dok druga polovina novca odlazi Udruženju „Dan“.

     Poslastičari su se i ove godine potrudili da se predstave u najboljem svetlu sa puno inovacija posebno kada se radi o oktušavanju torti i kolača. Vešte ruke poslastičarskih majstora su pokazale prava remek dela koja su privukla poglede mnogih posetioca. Najbolji među njima dobili su i nagrade, ali svi ističu da im je najveća nagrada to što će svojom veštinom izrade slatkiša pomoći nekome. Organizatori su ovog puta u celu priču uključili i najmlađe za koje je bila otvorena radionica u kojoj su od testa pravili ukrase, ali su učili i najvažniju lekciju, da je humanost vrlna koja se neguje od malih nogu.

     Učesnici manifestacije su bili iskusni poslastičari, majstori slatkiša, ali i ljudi kojima je izrada torti hobi. Njima su se pridružili i srednjoškolci iz Ugostiteljsko-turističke škole koji su pokazali veliko umeće u pripremanju slatkiša.

    „Ovaj prostor izgleda prelepo zbog svih torti koje krase „Roda Centra“. Imaćemo i takmičarski deo, u kome će na kraju nagradama biti upriličen ovaj događaj. Posebno smo ponosni na deo koji se odnosi na radionicu za najmlađe, koji će pokazati svoje kreacije od fondana, i nagradićemo i njihovo učešće. Imamo 40 učesnika, u tri kategorije. Kategorije su amateri, profesionalci i učenici škola. Sa učenicima imamo divnu saradnju i decu učimo praktičnom radu, izradi kolača i torti“, rekla je Ančica Dimitrijević, predsednica Udruženja ugostiteljskih i turističkih poslenika Niš.

    Na ovoj „Tortijadi“ prisustvovali su gosti iz cele Srbije. Jedna od takmičarki je Dragana Simić iz organizacija „Slatki osmeh“ iz Jagodine.

   „Spremili smo mnogo štošta. Dve torte, jednu novogodišnju, Sneško sa šeširom. Takođe, tu su i mafini, keks, nekoliko vrsta kolača, medenjaci, tortice iznenađenja. Čak i pitu sa sirom. I mi smo humanitarna organizacija, i drago nam je da pomognemo i ovoj manifestaciji. Ovde učestvujemo od samog početka, bitno je da se sve proda, a nagrade nisu bitne“, rekla je Dragana Simić.

    Ispred Ugostiteljsko-turističke škole učestvovale su Sara Pekić i Emilija Damjanović. One su rekla da nije bitno osvojiti neko mesto, već pomoći onima kojima je to potrebno. Pozvale su svoje vršnjake da se odazivaju humanitarnim akcijama.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare