U Nišu je prošle godine kod 200 žena otkiven rak grlića materice

NIŠ

Evropsku nedelju prevencija raka grlića materice Srbija dočekuje sa poražavajućim podacima. Svakog dana jedna žena izgubi bitku sa ovom bolešću, a godišnje 400 do 450. Kod 1300 do 1400 žena godišnje u Srbiji otkrije se ova bolest. U Nišu je prošle godine kod 200 žena otkivena ova bolest, a kod samo njih 45 je bila moguća operacija.                                  

„Činjenica je da mi nemamo organizovani skrining. Sve ovo što radimo i što se naše kolege trude, a imamo odličnu sradnju sa primarnom zdravstvenom zaštitom koje i sprovodi skrining  preglede, to su sve metode oportunog skringa, organizovanog na nivou države još uvek nemamo. To je jedan od razloga ovakvog platoa ispod ispod koga ne možemo da samanjimo broj. Drugi razlog je sigurno i zbog činjenice da skrining u našoj zemlji baziramo na konvencionalnoj citologiji koji ima svoja ograničenja. U svetu se primenjuju dodatne skrining  metode, kombinovani skrining i druge metode. Sve to povećava senzitivnost“, kaže  peofesor dr Radomir Živković sa Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC Niš.

                               Ukoliko se bolest otkrije na vreme, izlečenje je 100 posto, bez dodatnih terapija nakon operacije, a to ne utiče na potomstvo i rađanje.

                                 „Na žalost mi otkrivamo bolest u dosta napredovalom stadijumu, u fazi pravog karcinoma. Nesreća ovog karcinoma, što se tiče operacije je  u tome što je ona moguća samo u dva stadijuma, samo prvi B i drugi stadijum može da se operiše.Sve ostale stadijume karcinoma grlića materice nije moguće operisati već idu samo na zračenje i hemoterapiju. U stadijumu kada je moguća radi se jedna od najradikalnijih operacija“, kaže dr Radomir Živković.

                            Epidemija korona virusa uticala je i na to da se manje žena javljalo svom izabranom lekaru na redovne ginekološke preglede. Takođe na Klinici je bilo i manje radnika, jer su mnogi bili povučeni u kovid centre ili su bili zaraženi.

                            „Polovinom marta i aprila 2020.godine bio je najveći pad, sanije i  novembra i decembra, pokazala su naša istraživanja. Pad ranog otkrivanja i lečenja bio je negde oko 40 posto, ali to je već 2021.godine nadoknađeno. Liste čekanja na Klinici za ginekološke malignome ne postoji“, zaključuje dr Radomir Živković.                             Evropska nedelja prevencije raka grlića materice obeleža se do 24 januara, u cilju podizanja svesti o ovoj bolesti i načinu prevencije.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare