U Nišu javna rasprava o Strategiji razvoja kulture do 2027. godine

NIŠ

Niš bi u narednih pet godina mogao da dobije koncerntnu dvoranu koja bi se prostirala na nekoliko hiljada  metara kvadratnih i sa 1000 do 1200 mesta .  Osim koncertne dvorane u objektu bi se nalazila i pozorišna scena i galerija. Ovu dvoranu koristio bi i Simfonijski orkestar.

Izgradnja ovakve dvorane bio bi kapitalni objekat i to ne samo za Niš, nego i za ovaj deo Srbije  i realizovali bi ga država Srbija i lokalna samouprava – ovo je danas rekao novinarima  ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević prilikom boravka u Nišu, gde je boravio radi javne rasprave o Predlogu strategije razvoja kulture Republike Srbije za period od 2017. do 2027. godine. Projekat koncertne dvorane bi bio projekat “u skladu sa mogućnostima države i lokalne samouprave jer, kako je Vuksanović istakao ne može ovde da se pravi Vavilonska kula. Projekat ne bi trebalo da bude  takav da se dobra ideja pretvori u “Skadar na Bojani”  Objekat poput ovog gradi se jednom u 50 ili 100 godina.

Strategijom razvoja kulture o kojoj se danas diskutovalo u Skupštini Grada predvidjenoije rešavanje pitanja arheološkog nalazišta Medijana„ rekao je Vukosavljević a ovim akto predviđeno je da Ministarstvo kulture i ubuduće finansira tradicionalne manifestacije u Nišu kako što su Filmski susreti I džez festival Nišvil.i to “ u skladu sa rastom njihovog kvaliteta„ rekao je Vukosavljević.

Prema rečima ministra Vuksanovića “Strategija razvoja kulture koja će se uskoro naći pred poslanicima u Narodnoj skupštini predstavlja konsolidovanu strategiju kakvu naša zemlja nikada do sada nije imala” .

“Strategija razvoja kulture u Srbiji nastoji da uvaži, vrednuje, očuva i razvije sve ono što je, kao živa i produktivna tradicija, svaka epoha i kulturno-civilizacijska formacija trajno priložila celini kulture građana Srbije i Srba na širem kulturnom prostoru” čulo se  danas  na skupu.

Između ostalog, “Nova strategija ponudiće nova rešenja kako bi se situacija u oblasti medija i informisanja stabilizovala”„ rekao je Vukosavljević.

On je najavio da će Ministarstvo kulture preporučiti lokalnim samoupravama da izdvajaju barem jedan odsto svojih budžetskih sredstava za informisanje gradjana.Pritom je naglasio da ne mogu se sve medijske kuće finansirati preko Ministarstva kulture i informisanja već da će lokalne samouprave morati da se uključe i da izdvajaju,  po medijskim konkursima  više nego što to sada čine, rekao je ministar.

“Lokalne samouprave treba više da se uključi u medijske konkurse. Država se praktično povukla iz svih medija I time je stvorena jedna demokratska podloga za veću objektivnost medija, a sa druge strane a posledica toga je da su mediji manje finansiran na konkursima iz lokalne samouprave

Srbija bi do kraja godine trebalo da dobije konsolidovanu strategiju razvoja kulture od 2017.  do 2027. godine, a nacrt bi uskoro trebalo da se nađe pred poslanicima, izjavio je u Nišu ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare