U Jablaničkom okrugu nema malih boginja

 

LESKOVAC

Načelnica Centra za kontrolu i prevenciju bolesti u leskovačkom Zavodu za javno zdravlje (ZZJZ), specijalista epidemiologije dr Jadranka Krasić, rekla je za JUGpress da na teritoriji Jablaničkog okruga nema sumnjivih niti registrovanih slučajeva oboljevanja od malih boginja, ali da je preduzet “pooštren epidemiološki nadzor”.

“Nakon prijave epidemije malih boginja u Kosovskoj Mitrovici, odmah je preduzet pooštren epidemiološki nadzor nad morbilama u celoj Republici Srbiji, tako da su te mere preduzete i na teritoriji našeg okruga”, rekla je ona.

Krasić kaže i da je “svim službama pedijatrije naloženo da izvrše reviziju kartoteke, a to znači dece svih uzrasta od druge do petnaeste godine, kako bi se proverilo da li tu ima nevakcinisane dece koja su propuštena, ili da se radi o deci koja nisu potpuno vakcinisana, odnosno nisu primila drugu dozu. Imaju obavezu i da svu decu vakcinišu, ili da se izvrši dopuna vakcinacije”.

Vakcina, kaže, ima dovoljno i mogu da se svi vakcinišu. Važno je, dodaje, “da sva deca, koja nisu vakcinisana ili revakcinisana, a ne dobiju poziv, mogu da se jave lekarima.“

“Posebno se obraćam romskoj populaciji, jer oni često idu na rad u Beograd, Vojvodinu, Nemačku, da dođu ovde, da se jave izabranom lekaru. Nema potrebe da razmišljaju da li imaju overenu zdravstvenu knjižicu. Važno je da ima vakcine, da je vakcinacija obavezna, i sva deca mogu da budu vakcinisana. Moram da podsetim na 2010. godinu kada smo otkrili epidemiju u romskom naselju u Brestovcu, gde se radilo o porodici sa decom koja se vratila iz Nemačke. To nam se prelilo u 2011. na sva tri romska naselja, pa zatim i na populaciju u gradu, i onda smo radili i dopunske imunizacije, kako u Dečjem dispanzeru, tako i što smo išli od kuće do kuće,- objasnila je Krasić.

Ova vakcina se daje u drugoj godini, a revakcinacija pred polazak u školu, u sedmoj godini.

“Na teritoriji Jablaničkog okruga obuhvat vakcinisane dece u drugoj godini je 89%, a u sedmoj godini 91%. Onih ranijih godina na teritoriji našeg okruga, možemo da kažemo, je taj kolektivni imunitet bio dobar, obuhvat se kretao od 91-95%. Kada je u pitanju okrug, tamo gde su najmanje opštine je i najmanji broj dece i tu je procenat 100%. U većim opštinama ima iskakanja i u opštinama gde imamo romsku populaciju, koja se nalazi u Leskovcu, Bojniku i Lebanu. Tu nam je procenat nešto niži, od 85-89%, “,  rekla je Krasić.

“U periodu od prvih šest meseci, kada je rađen redovni epidemiološki nadzor nad morbilama na teritoriji našeg okruga, imali smo tri suspektna slučajeva na male boginje. Uzet je laboratorijski materijal, transportovan je do instituta Torlak i povratno je potvrđeno da se ne radi o malim boginjama. Od oktobra, kad je prijavljena epidemija u Kosovskoj Mitrovici, za sada nismo imali ni jedan suspektni slučaj da je prijavljen od strane nadzornih jedinica”, rekla je doktorka Krasić.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare