U Bujanovcu poljoprivrednici dobijaju finansijsku pomoc

22.06.2018.

Program usvojen, poljoprivrednici dobijaju subvencije

Opštinsko veće bujanovačke opštine je nadanašnjoj sednici usvojilo Program podrške za poljoprivredu u 2018. godini, a javni poziv za raspodelu 20 miliona dinara će biti raspisan u toku naredne nedelje.
Zamenik predsednika opštine Stojanča Arsić je za JUGPress izjavio da očekuje da će ove godine pojedinačne subvencije pokrivati 60 odsto iznosa predviđenog projektom, za razliku od prošlogodišnjih 80 odsto. Kako je objasnio, ova promena bi omogućila podršku većem broju poljoprivrednika i to bez intervencija u opštinskom budžetu kao što je bio slučaj prošle godine kada je rebalansom obezbeđeno dodatnih 9 miliona dinara kako bi svi oni koji su konkurisali dobili subvencije.
Kritike opozicije zbog kašnjenja Programa i načina raspodele subvencija Arsić smatra neutemeljenim.
„To su kritike bez argumenata. Prošle godine je Program realizovan u potpunosti, a tako će biti i sada – sve će biti realizovano do kraja ove godine, poljoprivrednici će dobiti sredstva na vreme“, rekao je Arsić dodavši da je sistem raspodele potpuno transparentan, uz poštovanje propisanih uslova.
„Prošle godine su subvencije dobili apsolutno svi koji su ispunjavali uslove. Mogao bih da razumem kritiku da je iz bilo kog razloga odbijen neki poljoprivredni proizvođač koji je ispunjavao jasno propisane uslove, međutim takvih nema, sredstva su dobili svi koji su na to imali pravo“, rekao je Arsić.
Opštinsko veće je usvojilo i odluku o rebalansu budžeta za iznos veći od 44 miliona dinara.
„Rebalans budžeta je uslovljen sumom prenetih sredstava iz prošle godine od oko 44 miliona dinara, očekujemo i veće prihode od prvobitno planiranih, pre svega od taksi koje naplaćujemo od Elektrodistribucije“, objašnjava Arsić razloge za rebalans.
Dodatna sredstva u budžetu će, u najvećoj meri, biti iskorišćena za završetak kapitalnih projekata kao što su izgradnja transfer stanice i izgradnja puta Jugokoop – Krševica, a delom sredstava će se finasirati i angažovanje medicinskih radnika u bujanovačkom Domu zdravlja.
„Za normalno funkcionisanje Doma zdravlja tako nešto je neophodno, jer zabrana zapošljavanja je još uvek na snazi, a preko 30 zdravstvenih radnika je otišlo. Angažovanje radnika na određeno vreme je jedino moguće rešenje za sada“, zaključio je Arsić.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare