Vranje poseduje neprocenjivu kulturnu bastinu

VRANJE

U okviru projekta „Vranjskom kaldrmom“ u toku su radovi na sanaciji i rekonstrukciji dva značajna kulturna objekta  u Vranju, Narodnog muzeja i Muzej kuće Borisava Stankovića.

Radove na obnovi ova dva kulturno-istorijska spomenika sa skoro 10 milion dinara finansira Ministarstvo kulture putem konkursa „Gradovi u fokusu“.

Tokom posete Vranju državni sekrertar u ministarstvu kulture Tihomir Arsić je obišao ove objekte i izjavio da grad poseduje nemerljivo duhovno nasleđe i baštinu koja ne sme da padne u zaborav.

 

„Festivala i raznih manifestacija će biti, kao i pozorišta, ali ono što vi posedujete ovde poput Muzej kuće Borisava Stankovića, to nema cenu. Završavam ovu posetu sa velikim zadovoljstvom jer znam da je novac otišao na pravo mesto i u prave ruke. Ne samo onima koji imaju šta da naslede već i onima koji znaju to da čuvaju“, rekao je državni sekretar.

Završetak radova na ovim značajnim objektima predviđen je za 30. jun. Rok će biti produžen za mesec dana  kako bi sve bilo urađeno detaljno i precizno. Time će biti obezbedjen duži vek opstajanja ovih muzeja neprocenjive vrednosti izjavio je gradonačelnk dr Slobodan Milenković.

 

On je sa gostom obišao i Pribojčićevu kuću koja se i zvanično našla u vlasništvu grada i koja će sa novoizgrađenim prilazom činiti turističku celinu sa kućom u kojoj je živeo proslavljeni pisac srpskog realizma.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare