Tužilaštvo o Hercegovačkoj: Pitanja Insajdera nisu u skladu sa zakonom

BEOGRAD

(Insajder)
Više javno tužilaštvo u Beogradu odbilo je da odgovori na pitanja o napretku istrage povodom rušenja u Hercegovačkoj ulici u noći između 24. i 25. aprila, navodeći da pitanja koja smo uputili nisu u skladu sa zakonom.

Srđan Ilić: Ruševine – HercegvačkaFoto: Srđan Ilić / Ruševine – Hercegvačka
Pitanja koja su novinari Insajdera postavili Višem javnom tužilaštvu su sledeća:

1. Da li je Policija u međuvremenu odgovorila na zahteve Tužilaštva za prikupljanje obaveštenja u vezi sa slučajem rušenja u Hercegovačkoj?

2. Prema odredbama ZKP-a, Tužilaštvu je u kontroli postupanja Policije ostavljena mogućnost zahtevanja pokretanja disciplinskog postupka protiv lica za koje smatra da je odgovorno za nepostupanje. Ako MUP nije odgovorio na zahteve Tužilaštva za prikupljanje potrebnih obaveštenja, da li je Tužilaštvo zbog toga pokrenulo postupak protiv odgovornih lica u Policiji?

3. Ako je pokrenut disciplinski postupak, protiv koga je pokrenut i koja je njihova zvanična pozicija u MUP-u Srbije?

4. Ako Tužilaštvo nije podnelo zahtev za pokretanje disciplinskog postupka, zbog čega nije s obzirom na to da ima zakonske osnove?

Umesto odgovora na pitanja dobili smo odgovor koji prenosimo u celosti, a koji je najbolje da protumačite sami:

“Povodom zahteva za slobodan pristup informaciji od javnog značaja koji ste podneli ovom tužilaštvu dana 27.12. 2016, a kojim ste tražili odgovore na pitanja koja se odnose rušenje objekata u Hercegovačkoj i postupanje Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, obaveštavamo vas da je u smislu člana 2. Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja propisano da je informacija od javnog značaja, u smislu ovog zakona, informacija kojom raspolaže organ javne vlasti, nastala u radu ili u vezi s radom organa javne vlasti, sadržana u određenom dokumentu, a odnosi se na sve ono o čemu javnost ima opravdan interes da zna. Shodno citiranoj zakonskoj odredbi, davanje odgovora na postavljena pitanja nije u skladu sa zakonom. Ranije smo vas već obavestili o postupanju Tužilaštva, tj. da je upućen zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja, a u odnosu na koji je Tužilaštvo uputilo urgenciju Ministarstvu unutrašnjih poslova“, navodi se u odgovoru Višeg javnog tužilaštva.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare