Turneja “Slobodne zone” u Vranju

 

VRANJE

Filmski festival Slobodna Zona ovog proleća kreće na svoju 11. Turneju u preko 40 gradova i mesta širom Srbije, medju njima je i Vranje.

Vranjska publika će imati priliku da pogleda četiri filma sa 12. izdanja Slobodne Zone održanog tokom novembra u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Misija Turneje Slobodne zone jeste da decentralizacijom kulture najširoj publici u manjim gradovima i mestima ponudi na uvid vrhunski festivalski filmski program. Turneja je jedina filmska manifestacija ovakvog karaktera u zemlji.

Projekcije filmova će biti održane u Sali Javne biblioteke “Bora Stanković” od 18. do 21. aprila sa početkom u 17 časova.

Ulaz na sve projekcije je slobodan

Film koji će otvoriti Turneju Slobodne Zone u Vranju  je najnoviji  film legendarnog Vernera Hercoga o fenomenu internet, njegovom nesagledivom uticaju i posledicama – “Čujte i počujte”. Drugi film je “Neruda”, Pabla Laraina u kom Gael Garsija Bernal igra ulogu policijskog inspektora koji progoni čuvenog čileanskog pesnika Pabla Nerudu. Za višestruko nagrađivani dokumentarac “Pod suncem”, Vitalija Manskog, na festivalu se tražila karta više. Ovaj film nam otkriva životnu svakodnevnicu diktatorske Severne Koreje, kao i ono što se krije iza nje. “Dok otvaram oči” je igrani film o mladoj Fari koja živi u Tunisu i protiv volje svoje majke peva u društveno angažovanom bendu, voli život, žurke, otkriva ljubav i noćni život svoga grada.

U saradnji sa Grupom 484, nakon projekcije filma “Požar na moru”, koja će biti održana u maju, u Sali Javne biblioteke “Bora Stanković” u Vranju, bićeorganizovane i tribine koje tematizuju pitanja prisilnih migracija i izbeglištva. Kroz različite uglove pristupa ovoj temi učesnici će pokušati da odgovore na pitanje – postoji li održivo rešenje za izazove koje donose aktuelni procesi migracija? Razmatraće se humanitarni pristup migracijama, ali i pravni okviri, integacijske politike, praktični rad i angažman prilikom prihvata izbeglica i migranata, kao i obrada teme migracija u medijima.

Turneju Slobodne Zone podržali su Francuski institut u Beogradu i Distributerska kuća Five stars.

 

 

Podaci o filmovima:

 

Utorak 18.4. u 17.00

Čujte i počujte (dok) r. Verner Hercog / SAD, 2016, 98’

Najnoviji  film legendarnog Vernera Hercoga o “postanju” interneta!

http://freezonebelgrade.org/dev2/?sermons=cujte-i-pocujte

 

Sreda 19.4. u 17.00

Neruda (igr) r. Pablo Larain / Čile, Argentina, Španija, Francuska, 2016, 108’

Gael Garsija Bernal u ulozi inspektora koji progoni čuvenog čileanskog pesnika!

http://freezonebelgrade.org/dev2/?sermons=neruda-2

 

Četvrtak 20.4.u 17.00

Pod suncem (dok) r. Vitalij Manskij / Češka, Rusija, Nemačka, 2015, 106’

Filmska kamera Vitalija Manskog, “oči u oči” sa najmonilitnijim društvenim sistemom na svetu – režimom Kim Džong Una.

http://fivestarsfilms.rs/filmovi/pod-suncem/

 

Petak 21.4. u 17.00 Dok otvaram oči

Dok otvaram oči (igr) r. Lejla Buzid / Francuska, Tunis, Belgija, UAE, 2015, 103’

Protiv volje svoje majke Hajet, Farah peva u društveno angažovanom bendu, voli život, žurke, otkriva ljubav i noćni život svoga grada.

http://freezonebelgrade.org/dev2/?sermons=dok-otvaram-oci

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare