U Medvedji održana Evropska škola debate

MEDVEDJA

U organizaciji EU info centra Beograd, EU info kutka Niš i Otvorene komunikacije, u Medveđi je održana debata srednjoškolaca u okviru ovogodišnje Evropske škole debate.

U punoj svečanoj sali Skupštine opštine Medveđa šestoro srednjoškolaca iz Medveđe i Niša debatovalo je o temi „Da li Evropska unija treba da ima zajedničku migracionu politiku i politiku azila?”

Naizmenično su za govornicu izlazili predstavnici ,,vlade’’ koja se protivi zajedničkoj migracionoj i politici azila, dok su ih predstavnici ,,opozicije’’ podržavali.

Srednjoškolci koji su činili ,,vladu’’ ocenili su da države treba da samostalno odlučuju, svoju argumentaciju potkrepivši aktuelnim primerima iz prakse Poljske i Slovačke.

Predstavnici ,,opozicije’’ koji su podržavali zajedničku migracionu i politiku azila argumentovali su svoje stavove time da će se, jedinstvenom azilnom politikom poboljšati život izbeglica.

Žiri, koji su činili psihološkinja TŠ ,,Nikola Tesla’’ Milena Mladenović, profesor TŠ ,,Nikola Tesla’’ Bogdan Vidić i Đorđe Jovićević  iz ,,Otvorene komunkacije’’ ocenili su da je opozicija bila ubedljivija dok je publika većinski glasala za srednjoškolce koji su činili ,,vladu’’.

Učesnici debate prethodnih meseci su se pripremali za ovaj nastup na radionicama na kojima su učili da kritički i argumentovano pristupaju problemu i da o svakoj temi studiozno promisle.

Evropska škola debate se već četvrtu godinu organizuje uz podršku Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, a najbolji debateri će učestvovati na završnoj debati koja će se tokom maja održati u Narodnoj skupštini u Beogradu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare