Treći centar za obuku obeležio Dan jedinice

LESKOVAC

 

Treći centar za obuku obeležio je danas u kasarni ”Vojvoda Petar Bojović” u Donjem Sinkovcu 7.oktobar , Dan jedinice.

Pukovnik Slađan Cvetković rekao je da svaki narod i svaka država ima neki period u svom postojanju na koji je ponosan i koji slavi, a neretko su to sećanja na ratove ili bitke u sklopu ratova.

„Srbija u svojoj slavnoj istoriji ima zavidan broj događaja i datuma na koje može biti ponosna i da ih slavi, jer je, na žalost, imala mnogo ratova i bitaka u njima. Ono što je bitno je to da su to bili odbrambeni ratovi, nikad osvajački. Danas neki koji sebe zovu velikim i moćnim pokušavaju da prekroje istoriju i nazovu nas teroristima i krivcima za nastajanje Prvog svetskog rata, ali je nepobitna činjenica da Srbija nije izazvala rat i tada je, kao i uvek, bila na pravoj strani, na strani pobednika.“

Podsetio je pukovnik Cvetković da su 7. oktobra 1918. vojnici Prve srpske armije na čelu sa vojvodom Petrom Bojovićem pobedonosno ušli u centar Leskovca, koji je do tada bio okupirani grad.

„Obeležavajući ovaj dan možemo biti zadovoljni sa ostvarenim rezultatima u prethodnih godinu dana. Kvalitetno smo realizovali sve postavljene zadatke i time dali značajan doprinos unapređenju operativnih i funkcionalnih sposobnosti Komande za obuku. U prethodnih godinu dana obučeno je kroz četiri generacije 600 vojnika na služenju vojnog roka, kroz fazu individualne osnovne obuke i 173 kadeta Vojne akademije, od kojih 41 danas završava obuku. Realizovano je 44 gađanja iz raznih vrsta pešadijskog oružja sa preko 4500 izvršioca, sa vrlo dobrim i odličnim rezultatima, što su iz generacije u generaciju sve bolji rezultati. Uspešno je realizovana i obuka sa preko 160 lica iz rezervnog sastava Jablaničke brigade. Uspešno je realizovano i 37 pokaznih i 27 taktičkih vežbi, a kroz 31 kondicioni dnevno-noćni marš pripadnici Trećeg centra su po nepoznatom i nepristupačnom terenu pešice prešli preko 310 kilometara, što je razdaljina od Leskovca do Beograda.“

dan-jedinice-leskovac-6 dan-jedinice-leskovac-5 dan-jedinice-leskovac-4 dan-jedinice-leskovac-3

Dodao je pukovnik Cvetković da nisu bili zaboravljeni ni stari i bolesni, kao ni oni u najudaljenijim mestima Jablaničkog okruga.

„U tri akcije „Lekar na selu“ bili smo u selu Zlatance u opštini Crna Trava, selu Đulekare u opštini Medveđa i selu Komarica u opštini Vlasotince gde je pregedano preko 260 lica i oko 150 grla stoke. Brigu o ljudima pokazuje i podatak da je preko 50% pregledanih stanovnika u selu Đulekare albanske nacionalnosti. U selu Tegošnica kod Vlasotinca naši pripadnici centra su iz svojih prihoda pribavili 130 knjiga za učenike tamošnje osnovne škole. Kroz akciju „Vojni poziv izazov za mlade“ uspešno smo promovisali vojni poziv i vojsku približili mladima iz završnih razreda osam srednjih i tri osnovne škole našeg okruga.“

Pohvalio se pukovnik Cvetković i rezultatima koje je centar postigao na takmičenjima Komande za obuku, gde su prvo mesto osvojili odelenje za intervenciju, vatrogasna ekipa i rukovaoci, dok su drugi bili ekipa vodiča službenih pasa i komadiri odelenja.

„Veći broj pripadnika je tokom godine dobrovoljno dao krv, a ukupno smo prikupili skoro 95 litara, čime smo spasili mnoge živote. Iz sopstvenih prihoda smo za pomoć ugroženim licima prikupili preko 110.000 dinara. Nastavljen je rad na poboljšanju uslova života i rada profesionalnih pripadnika jedinice, gde je izrađen poligon za taktičku obuku i renovirano strelište u kasarni, a formirana su i dva kabineta za kvalitetniju realizaciju obuke i vežbovno komandno mesto, kao i prostorija za posete“ rekao je na kraju pukovnik Cvetković i zaključio da „pretke nismo obrukali, a naši naslednici mogu biti ponosni na naša dela!“

dan-jedinice-leskovac-3 dan-jedinice-leskovac-1 dan-jedinice-leskovac-2 dan-jedinice-leskovac-7

Najbolji pripadnici jedinice dobili su nagrade u vidu pohvala, knjiga, nagradnih odsustva i medalja.

Manifestacija je završena defileom jedinica Trećeg centra i kulturno-zabavnim programom u kome su učestvovali su KUD „Lemind“ i penzionisani stariji vodnik Vranjanac Nenad, koji je kao član udruženja „Poezija 016“ recitovao svoje pesme.

 

Obeležavanju Dana jedinice su prisustvovali  komandant Komande za obuku, general-potpukovnik Đokica Petrović, predstavnik Ministarstva odbrane, MUP-a , Bezbedonosno-informativne agencije, lokalnih rukovodstava opština Jablaničkog okruga, Srpske pravoslavne crkve, zdravstevnih ustanova, škola, organizacija i udruženja.

 

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare