Traži se smena direktora “Pčelice”

NIŠ

Komisija za pitanje etičkog kodeksa,  koja je danas zasedala prvi put u novom sastavu, uputiće Skupštini grada predlog  da se direktor predškolske ustanove “Pčelica” Zoran Jonić razreši te funkcije.

Razloga za takvu odluku Komisije ima više, ali pre svega kršenje zakona u oblasti finansija, nepoštovanje prava deteta ni radnika, a samim tim i kršenje Etičkog kodeksa o ponašanju funkcionera. Radio je protiv interesa grada, roditelja i dece – jednoglasna je ocena članova Komisije.

“ Čak i prisutni članovi Komisije koji su iz vladajuće koalicije bili su šokirani mojim izlaganjem i apsolutno su se složili da postoji kršenje zakona”, rekla je predsednica ovog tela Marija Ranđelović.

Ona smatra da za sve ovo vreme koliko se dugo priča o “slučaju Jonić” u stvari i nije bilo prave volje da se ovo pitanje reši.

O  netransparentnom i nedomaćinskom poslovanju, samovolji i ugrožavanju prava dece i roditelja direktora predškolske ustanove, već nekoliko godina se priča i po kuloarima ali se i javno ističe.

Naplaćivanje boravka dece u predškolskoj ustanovi po ceni višoj od propisane, od 2010 do 2015, nepropisno zapošljavanje, kršenje budžeta, mobing, diskriminacija… Dug je spisak nepravilnosti koji se  stavljaju na teret direktora Pčelice. Prilikom nedavnog boravka Zaštitnika prava građana, Saše Jankovića, o tome je bilo reči i u sali Skupštine , gde se održavao javni skup.

 

Predsednica Komisije isiče da su odučivali na osnovu izveštaja državnog revizora o nepravilnostima u finansijama “Pčelice”, izveštaja Zaštitnika građana i sudskih presuda.

 

“Javašluk traje godinama i to je petogodišnje neobaziranje na apel Grada i Zaštitnika građana da se troškovi za boravak dece u obdaništima svedu na zakonom propisane. Iznela sam i sudske presude koje ukazuju na ponašanje Jonića koje je neprihvatljivo da bude na mestu direktora. O prebijanju deteta i isplaćivanju jubilarnih nagrada”, rekla je  Ranđelović.

 

Ona podseća da je Jonić tužio ustanovu, na čijem je čelu od 2008. godine, zbog neisplaćene jubilarne nagrade i to u jeku isplate naknada roditeljima po tužbama za uvećane dnevne boravke dece. Dok Grad izdvaja sredstva da se plaćaju tužbe roditelja, on tuži firmu da bi uzeo 200.000 dinara jubilarne nagrade – dodaje.

Smenu Jonića sa mesta direkotra “Pčelice” tražio je i Gradski odbor DS-a.

Preporuka Komisije ne stvara obavezu da Skupština o njoj razgovara, ali Ranđelovićeva dodaje da  očekuje da će se aktivno uključiti u rešavanje nepravilnosti u “Pčelici”.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare