Tradicionalno paljenje badnjaka u crkvi Svetog Pantelejmona

Episkop niski Jovan pali badnjak u dvoristu Saborne crkve u Nisu. (BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC/DS)

NIŠ

  Gradska opština Pantelej zajedno sa crkvom Svetog Pantelejmona i ove godine će panjenjem badnjaka i lomljenjen česnice u porti crkve zajedni sa građanima proslavti Badnji dan.  Tim povodom pozvala je građane da se okupe u porti crkve Svetog Pantelejmona u ponedeljak, 6.januara u 17 sati kada počinje  večernje praznično bogosluženje.

                          Posle službe, od 18 časova, u prisustvu Vladike niškog gospodina Arsenija, rukovodstva Opštine Pantelej, Grada Niša i Pantelejske crkve uslediće nalaganje badnjaka i podela česnice.

                         Tom prilikom, prisutni građani i pravoslavni vernici učestvovaće u lomljenju božićne česnice koju su u zajedničkoj organizaciji pripremile Opština Pantelej i Pantelejska crkva.

                       Troje najsrećnijih među njima, koji odlome paricu, dobiće specijalni dar od Opštine-zlatnik sa pravoslavnim motivima u slavu najradosnijeg hrišćanskog praznika – Hristovog rođenja. Uz prigodna praznična obraćanja, zlatnike će uručiti predsednik Gradske opštine Pantelej, Bratimir Vasiljević, gradonačelnik Niša, Darko Bulatović i predstavnik sveštenstva.

                       Po treći put zaredom, rukovodstvo Opštine Pantelej i sveštenstvo Crkve Svetog Velikomučenika Pantelejmona, čije ime institucionalno nose i slave kao zaštitnika ovog dela grada Niša, proslaviće Badnji dan na ovaj način, zajedno sa građanima, svečanim lomljenjem česnice, darivanjem i činom paljenja badnjaka uz prateći vatromet.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare