TOMIĆ: GRADONAČELNIK LESKOVCA DELIO PARE ZA MEDIJE PREKO SVOJIH ČLANOVA KOMISIJE

 

LESKOVAC

Direktor privatnog Radija 016 Jugoslav Tomić optužio je danas gradonačelnika Leskovca  Gorana Cvetanovića da je odredjivao koji medij će koliko novca dobiti na konkursu za sufinasiranje medijskih projekata, da je zloupotrebio instituciju komisije imenujući u njoj dva člana koji su imali zadatak da sprovedu njegove naloge i da im je naložio da tom radiju „ne smeju da daju ni dinara“.
“Gradonačelnik Goran Cvetanović je kao dokazani apsolutista, i ove godine zloupotrebio svoju funkciju, i sam odlučivao o raspodeli sredstava (20.000.000,00 dinara), po raspisanom Konkursu za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja na teritoriji grada Leskovca u 2016. godini, skrivajući se iza odluka Gradske uprave za društvene delatnosti, odluka Gradskog veća i Komisije čija je dva člana samovoljno birao, kršeći beskrupulozno Zakon o javnom informisanju i medijima i Pravilnik o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja, kao i same usloveKonkursa raspisanog od strane Gradske uprave za društvene delatnosti grada Leskovca”, naveo je Tomić danas u izjavi malom broju medija koji su s euopšte odazvali njegovom pozivu na press konferenciju .

“Pokušaće on preko „svojih medija“ da ovo demantuje, ali su svi argumenti na našoj strani. Pođimo redom:

1. Za predsednika Komisije za ocenjivanje projekata, formalno-pravno gledano, legalno je izabran Srđan Conić, dopisnik RTS-a, koji je i prošle godine „uspešno“ vodio Komisiju po uputstvima gradonačelnika, pa je valjda nagrađen i ovogodišnjim imenovanjem. Drugi član komisije, koji je legalno izabran na predlog Anem-a, Goran Vlatković iz Vranja, ujedno je bio i jedini neutralni i objektivni član. Ali je zato sporan Aleksandar Davinić, dopisnik „Kurira“, za koga se i danas, desetak dana po objavljivanju Rešenja o raspodeli sredstava, ne zna ko ga je i kada predložio. Iako je uporno izjavljivao da je predložen od strane UNS-a, na naš zahtev dobili smo pismeni odgovor da je njihov predlog bio Milorad Doderović, novinar iz Niša, a ne Davinić. Načelnica Uprave za društvene delatnosti, se i posle nedelju dana od našeg pisanog zahteva, ne izjašnjava čiji je predlog bio Aca Davinić. Iako je bilo još nekoliko predloga od UNS-a i RAB-a i drugih novinarskih i medijskih udruženja, izabran je on, po svemu sudeći suprotno Zakonu i Pravilniku. A po Pravilniku „većina članova komisije imenuje se na predlog novinarskih i medijskih udruženja“ (član 21).

2. Sa ovakvom Komisijom u kojoj je imao većinu, gradonačelnik Cvetanović je mogao da deli 20 miliona dinara, ne svojih, već leskovačkih poreskih obveznika, kako je znao i umeo. Iz kolegijalnih razloga nećemo komentarisati podelu sredstava leskovačkim medijima, iako i tu ima puno nepravilnosti i subjektivnosti, na koje je ukazivao i neutralni član Komisije, Vlatković iz Vranja, koji se u 5 slučajeva ogradio od odluka druge dvojice članova komisije, koji su se po njemu „ponašali kao braća blizanci“.

Ali, svakako ćemo komentarisati odluku Komisije da Radiju „016“ za projekat ne da ni dinara, uz lažno pismeno obrazloženje većinskog dela komisije, jer sami su nam saopštili „da im je gradonačelnik naredio da Radio „016“ ne sme dobiti ni dinara“. Jedino je Goran Vlatković iz Vranja pohvalio Radio „016“ i predložio da naš projekat treba finansirati sa 700.000,00 dinara, i „da je on jedan od dva najbolja“.

Inače, projekat Radija „016“ „Hoću da znam“, ima za cilj da podigne nivo informisanosti građana Leskovca i Jablaničkog okruga, o lokalnim kulturnim vrednostima. Predviđeno je emitovanje 30 polučasovnih emisija u čijoj bi se realizaciji uključili poslenici svih kulturnih institucija u gradu.

Projekat smo postavili na web sajt našeg radija (www.radio016.net), tako da ga svi zainteresovani mogu pročitati i dati objektivnu ocenu o njemu. Bilo bi dobro da sve odobrane projekte Uprava za društvene delatnosti postavi na web sajt grada, pa da se vidi „objektivnost“ većinskog dela komisije.

3. Još jedno pitanje za gradonačelnika: „Zašto je insistirao da mediji iz Niša (TV Belle Amie i TV Kopernikus) dobiju 2.000.000,00 dinara, iako se konkurs odnosi na sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja na teritoriji grada Leskovca u 2016. godini?“ Na taj način su oštećeni leskovački mediji i naravno građani Leskovca, poreski obveznici, koje je gradonačelnik jednostavno ignorisao. Nije nam poznato da je grad Niš ikada materijalno pomogao medije u Leskovcu.

4. Pozivamo gradonačelnika Gorana Cvetanovića, načelnicu Uprave za društvene delatonosti Suzanu Stanković Ilić i većinski deo Komisije, Srđana Conića i Aleksandra Davinića, da bilo kada i u bilo koje vreme, pred bilo kojim medijem u Leskovcu, našem predstavnikom suprotstave svoje argumente, pa neka građani Leskovca sami procene, da li je bilo zloupotrebe i nezakonitih radnji u realizaciji ovogodišnjeg Konkursa.

Mislimo da je gradonačelnik dužan da objasni svoje mešetarenje vezano za Konkurs, jer je svojim činjenjem radio protiv Ministarstva kulture i informisanja i protiv Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu Republike Srbije, zatim protiv Zakona i Pravilnika, protiv građana Leskovca, poreskih obveznika čije je pare neodgovorno delio, na kraju i protiv svoje stranke SNS-a, jer je Radio „016“ jedina radio stanica u Jablaničkom okrugu na kojoj se emituju predizborni reklamni spotovi njegove stranke, iako po njemu, mi to svakako ne zaslužujemo. Naravno da smo to emitovanje i naplatili.

Ovo nije prvi put da gradonačelnik Goran Cvetanović odlučuje o svemu. Ovih dana slušamo mnoge komentare i u vezi realizacije konkursa za projekte u oblasti kulture i socijalne zaštite grada Leskovca.

Zbog svega ovoga, na kraju obaveštavamo javnost Leskovca, da ćemo o ovim nezakonitostima vezanih za ovaj Konkurs obavestiti Ministarstvo kulture i informisanja i Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu Republike Srbije, Udruženje novinara Srbije, a pokrenućemo i spor pred Upravnim sudom”, naveo je Tomić u izjavi I saopštenju koje je podelio medijima.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare