SPIRIĆ : JAVNE USTANOVE NE SMEJU BITI ISPOSTAVE POLITIČKIH PARTIJA

LESKOVAC

 

Posao lekara i zdravstvenih ustanova je da leče ljude, a ne da budu partijski servisi. Upravo zbog toga je preko 1.000 mladih lekara i još više medicinskog osoblja otišlo u inostranstvo u 2014. godine, rekla je danas kandidat za narodnog poslanika DS-a Jelena Spiroć na konferenciji za novinare.

“U saopštenju SNS-a građani Leskovca su videli njihovu klasičnu bahatost i stavljanje ispred zakona jer ni jedna javna ustanova nema pravo da daje podršku i da bude  ispostava ni jedne političke stranke. Ukoliko je bolnica toliko uspešna u svom radu i prijemu pacijenata, otkud toliko interesovanje za preglede. U svakom slučaju,  na nadležnim institucijama je, kojima su podnete prijave, da utvrde kršenje zakona, a sada već i priznate zloupotrebe položaja i javnih resursa tako da će one, nadam se vrlo brzo, dati poslednju reč, o čemu će naši sugrađani biti obavešteni, rekla je Spirić.

“Zbog silnih bahaćenja po svetu gradonačelnika i njegovih saradnika, u 2015. je rebalansom napravljen rez od čak 15 miliona, i to kod glavnog problema Leskovca, a to je nezaposlenost. Subvenicje za poljoprivredu smanjene su čak za 30 miliona, a za osnovno obrazovanje 12 miliona. Vlast u Leskovcu oduzela je poljoprivrednicima, nezaposlenima, socijano ranjivim grupama, čak i deci, kako bi sada, nakon četiri godine, odlučila da napravi po koju česmu bez vode u po nekom selu, rekla je Spirić.

Ukazujući na to da je posao SNS-a da se bavi građanima i njihovim standardom, a ne „da prikriva nespostobnost time što neprekidno kritikuje DS“, Jelan Spirić je nabrojala za šta će se ona kao narodna poslanica zalagati.  Da se starijim od 65 godina uvede socijalna penzija, da se uvedu posebni programi za zapošljavanje mladih sa visokom i višom stručnom spremom kojima država treba da omogući da godinu dana rade za prosečnu platu u Republici, dok bi plaćanje poreza i doprinosa preuzela država, da se poslodavci oslobode poreza na plate od jedne do četiri godine nakon osnivanja malog i srednjeg preduzeća uz obavezu održavanja broja zaposlenih, da se kamate na dozvoljeni minus na tekućem računu i provizije koje uzimaju banke za korišćenje platnih kartica smanje, da trajanje roditeljskog dodatka, umesto sadašnje jednokratne pomoći, bude produženo na 12 meseci, da se poveća minimalna cena rada i da država, svim parovima koji leče sterilitet, pokrije troškove bar jednog postupka veštačke oplodnje, do 44 godine života, kao i parovima koji ne mogu imati drugo ili treće dete.

Kandidat za narodnog poslanika Ivan Stojanović  rekao je da će se kao poslanik angažovati u borbi za pravedniju raspodelu društvenog bogatsva, zalagaće se za prava starijih građana i građanki, kojima su danas smanjene penzije, za pravo na slobodu govora, kritiku vlasti i nezavisno novinarstvo, za nezavisno sudstvo, za ravnoprvni regionalni razvoj i decentralizaciju, da agrarni budžet bude petogodišnji, za vraćanje zarada zaposlenim u prosveti, zdravstvu, vojsci, policiji i kulturi, kao i za to da se svakome đaku obezbedi užina u školi.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare