Telekom krsi prava korisnika

LESKOVAC

Udruženje „Narodni parlament“ obaveštava građane da je u postupku pred MInistarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija dokazalo da Telekom Srbija krši prava velikog broja korisnika svojih usluga.

U ugovorima sa obaveznim periodom trajanja (tzv. ugovor na 24 meseca) koje Telekom zaključuje sa korisnicima svojim usluga nalazi se odredba kojom je propisano da će u raskidu ugovora od strane pretplatnika, korisnik biti u obavezi da nadoknadi sve mesečne pretplate do kraja perioda trajanja tog ugovora. U praksi bi to značilo da ako građanin npr. zaključi ugovor o korišćenju interneta na 24 meseca i korsiti ovu uslugu samo 4 meseca pa isti raskine, ima obavezu da nadoknadi preostalih 20 pretplata iako uslugu više ne koristi.

Na navedenom primeru se može uočiti da je šteta na strani potrošača očigledna jer on ostaje bez mogućnosti korišćenja usluge i ima obavezu da to i plati, dok šteta na strani kompanije praktično ne postoji, već samo novčana korist. Na taj način se stvara značajna nesrazmera u pravima i obavezama ugovornih strana na štetu potrošača.

Potrošačima koji su se javljali udruženju „Narodni parlament“, kao regionalnom centru za zaštitu potrpšača istočen i južne Srbije, nije bilo moguće pružiti pravnu zaštitu jer je operater kao druga ugovorna strana sebe zaštitila ovim nepravičnim odredbama i svaki pokušaj raskida ugovora stvorio bi finansijsko opterećenje samo na strani korisnika usluga, odnosno ekonomski slabije strane. Upravo iz ovih razloga pokrenut je postupak za zaštitu kolektivnog interesa potrošača.

Rešenjem nadležnog ministarstva naloženo je Telekomu da obustavi ugovaranje nepravičnih ugovornih odredbi, što bi značilo izmenu Opštih uslova za pružanje usluga koji su sastavni deo svakog ugovora. Ukoliko se Telekom odluči da osporava ovakvo rešenje i tuži ministarstvo, konačnu odluku o ovome će doneti Upravni sud Republike Srbije.

Prati
Obavesti me o
guest

6 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Peci
Peci
7 godine pre

Što se tiče sveta, gospodine gaga, nelogično je da je Box paket u Beču mnogo jeftiniji, a i mnogo izdašniji za korisnike, nego naši operateri. Mi imamo VIP, koji je takođe operater i u Austriji, pa bi bilo logično postaviti pitanje zašto su njihove usluge u Austriji mnogo kvalitetnije i istovremeno jeftinije. Verovatno je slična situacija i sa telenorom.A znamo kakav standard imaju tamo a kakav je kod nas. Nekoga bi zbog ovoga trebalo da bude sramota, a svi su do sada ćutali. Napred “parlament”, štitiš naše interese.

Peci
Peci
7 godine pre

Mislim da je narodni parlament u pravu. Ugovorom treba da se predvidi mogućnost za sporazumni raskid. Ja sam imao problem sa mobilnim internetom sa Telenorom. Internet sam koristio posle isteka ugovora, ali sam pokušao da raskinem ugovor prvog u mesecu. Međutim, rekli su mi da sam zakasnio, da sam trebao da raskinem ugovor do kraja prethodnog meseca. Rekao sam da internet nisam koristio i insistirao da raskinem ugovor. Međutim, posle desetak dana su me obavestili da ne prihvataju raskid ugovora i da ću morati da platim račun za tekući mesec. Ja sam odbio da koristim internet ceo mesec. Međutim, stigao mi je račun, i posle pretnje sudom, platio sam im, ali sam raskinuo svaku saradnju sa njima. Ali, zlo je što su svi operateri takvi, a prava korisnika nema ko da brani. Navijam za parlament. Mislim da su operateri monopolisti, jer su njihove cene u Srbijici mnogo veće nego u EU na primer. Eu pritiska našu vladu da poveća cenu struje, ali ćuti kada su cene telekomunikacija kod nas mnogo veće nego u samoj Eu.

Srbin
Srbin
7 godine pre

Pa to je kod svih telekomunikacionih operatera. Takođe i kod kablovskih operatera.

gaga
gaga
7 godine pre

I sta je tu cudno?Pa to je isto kod svih u svuda u svetu. Osim toga kad potpisujes ugovor na 24 meseca onda je normalno da ako prekines znas da moras placati do isteka tih 24 meseca.Zato se i zove ugovor na 24 meseca, ili na 12 meseca I sl. ako neces da placas onda ne potpisuj. Sta je tu cudno. U kom svetu ovi ljudi ovde zive. Potpisu ugovore i tim potpisivanje obicno i dobiju besplatne ili telefone, ili umanjene racunem, ili besplatan internet i sl. zavisi za sta potpisuje i posle nece da placaju. Sta traze, mozda im je Vucic kriv sto su potpisali nesto svojevoljno.Ovakve gluposti se mogu samo u Srbiji cuti i videti i traziti neka prava zastite.

Steve
Steve
6 godine pre
Odgovori  gaga

Obaveštavamo Vas da je ugovorna obaveza aktivna do 29.01.2018.godine. Uslov za dobijanje koda je da je ugovorna obaveza na broju istekla. Ugovor se po isteku ugovora nastavlja na neodređeno vreme dok Vi ne zahtevate promenu. Obaveštavamo Vas da već u ovom trenutku možete se opredelite za potpisivanje novog Aneks ugovora u kampanji popust ili kupovina uređaja. Zahtev možete podneti pozivom Kontakt centra 0800/100-100, odlaskom u poslovnicu Telekoma Srbija a.d. uz važeću ličnu kartu ili na ovaj način, putem mail-a. Ukoliko se opredelite da zahtev podnesete putem mail-a, potrebno je da nam dostavite za šta ste se opredelili.

Bilja
Bilja
6 godine pre
Odgovori  gaga

Čudno je da je nadležno ministarstvo shvatilo da Telekom Srbija krši prava velikog broja korisnika svojih usluga, a ti ne shvataš. Ne znači da je svaki ugovor zakonski održiv. To je dokazano sa ugovorima banaka koji su bili sklopljeni na štetu njihovih klijenata. Po zakonu o zaštiti potrošača većine zemalja potrošač ima pravo da vrati proizvod, tako i svaki potrošač treba da ima pravo da vrati Telekomov proizvod. Prosto ko pasulj. Ti najverovatnije radiš u Telekomu i imaš veliku platu.