Školi stripa problem da prebroje nagrade

LESKOVAC
Članovi Škole stripa  „Nikola Mitrović Kokan“,  osvojili su od septembra do novembra  38 medjunarodnih i domaćih nagrada.

Nagrade su donosili iz  Sofije, Velesa, Beograda i Kragujevca u Leskovac,   što je u godini u kojoj se obeležaba 21 godina postojanja,  nešto nesvakidašnje u dosadašnjem radu.
Predavač Marko Stojanović kaže da je prvo je na 14. Međunarodnom salonu stripa u Beogradu septembra on osvojio tri nagrade, po rekordni peti put osvojši nagradu najstarijeg balkanskog strip časopisa „Stripoteka“.
„Na 14. Međunarodnom salonu stripa u Velesu, jedinom strip festivalu u Makedoniji, oktobra meseca, osvojio sam nagradu za najbolji scenario, a osmogodišnji Tanasije Mitić osvojio nagradu za najmlađeg učesnika festivala. Zatim je na beogradskom festivalu subkulture „Paralel“ sredinom oktobra predavač u školi Miloš Cvetković i 29 učenika škole stripa dobilo nagrade (Andrej Stanojević, Anastasija Vidanović, Marija Ilić, Mateja Stojković, Marko Miladinović, Dunja Avramović, Dunja Mitrović, Jovana Savić, Iva Milovanović, Katarina Prokopović, Milica Kocić, Nikola Arađelović, Ognjen Vasić, Katarina Hadži-Jovančić, Uroš Stojković, Anđelina Conić, Selena Starčević, Tanasije Ignjatović,Veljko Marinković, Vuk Maričić, Miloš Cvetković, Aleksandar Anđelković, Miroslav Nikolić, Mina Davić, Dušan Anđelković, Stefan Stojković, Andrijana Cvetković, Marijana Kostić, Jovana Stanković i Blagoje Filić) za svoje radove. Krajem oktobra delegacija Bugarskih autora je u Leskovcu, na otvaranju izložbe “Leskovac-Sofija preko Vekovnika” Marku Stojanoviću uručila nagradu Aleksandar Denkov za doprinos bugarskom stripu kao četvrtom dobitniku u njenoj istoriji i prvom koji nije iz Bugarske. Kruna svega došla je na Festivalu dečije ilustracije “Kreativni genijalci”, koji će zvanično biti otvoren 3. decembra u Kragujevcu u organizaciji kragujevačke Narodne biblioteke “Vuk Karadžić”, na kome je devetogodišnja Anastasija Videnović osvojila prvo mesto u kategoriji do devet godina, a dvanaestogodišnja Anđela Savić drugo mesto u kategoriji do 12 godina. Uspeh je tim veći kad se uzme u obzir da je ostvaren u konkurenciji od 2076 dece iz čitave Srbije i Republike Srpske.“
S obzirom da uslovi u kojima vežbaju i rade nisu najidealniji, ove nagarde dobijaju još više na težini.

Ipak, iz škole kažu da ih to ne opterećuje, navikli su da uvek ima nekih problema, ali se i nadaju da će se rešiti.

Uostalom, tako je godinama, probelmi se polako rešavaju, dolaze novi, pa se i oni reše…

Jedino što se konstantno uvećava je broj osvojenih nagrada, što je samo potvrda dobrog i kontinuiranog rada.

Prati
Obavesti me o
guest

2 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Ludilo tebra
Ludilo tebra
7 godine pre

Mene bi bilo sramota da mi ovako dobro ide. Ne bi me iznenadilo da je ovaj Marko Stojanović u srodstvu sa našim premijerom.

pricam ti pricu
pricam ti pricu
7 godine pre

Zasto imam utisak da u Leskovcu nemamo vesti, nego ih novinari otkrivaju pa ih plasiraju neki kao vest, drugi kao aferu, pa ispadnu zuta stampa. Uopste nisu identicne vesti svuda, da ono sto jeste realno vest, zaista i bude svima vest, a ne nekom je vest granjka na drvo, a drugom je oblacno vreme? Nekad su vesti , po vaznosti bile iste ili slicne, znalo se. Pa narod cita i poredi novine, te tako zna koje filuju, koje objektivno obavestavaju. Niti se vesti gadjaju, svako si pise sta misli da je njemu vazno, a da li ima veze sa narodom, pitanje je. Ne moze covek ni da poredi, ni da se obavesti. Kad citas jedne taman pomislis da si u Leskovcu, kad citas druge ispada da nisi, nego tamo negde daleko, na sasvim drugom mestu. Hoce li se mediji urediti sami ili ce postati ko stripovi, pa sta voli neka cita. Cef ti Alan Ford, cef ti Black stena, a moze i Zagor i Ciko, Kapetan Mark, ….