Tamjanica je i ove godine u znaku lavande i skulptura

NIŠ

Jun je i ove godine u Tamjanici čiji su zaštitni znak polja lavande biti u znaku umetnosti.Galerija Pigmalion pod vedrim nebom biće obogaćena skulpturama vajara Nebojše Savovića Nese iz Gornjeg Milanovca. Ovo je treća godina kako u ljubičastim poljima isunjenim mirosom lavande „skrivaju“ skulpture koje privlače veliki broj posetioca, a koji, pored toga što sebe oplemenjuju umetnošću, uđivaju u lepoti ljubičastih polja i dele emocije koje u njima izazivaju skulpture sa prirodom koja se pokazuje u svom najlepšem obliku.

                                    „ Do sada su svoje skulpture u poljima lavande izlagali Petar Hranueli iz Hrvatske, Nikola Smilkov iz Severne Makedonije i Jovana Petković iz Beograda. Svi ovi događaji privukli su veliki broj ljubitelja prirode i umetnosti jer su idealna prilika za druženje i slikanje u živopisnim predelima. Posetioci mogu da uživaju u lokalnim specijalitetima i da se počaste zanimljivim suvenirima, navode organizatori došađaja u saopštenju.

                                      Ove godine posetioci galerije u poljima lavande upoznaće se 24.juna  sa 15 skulptura  Nebojše Savovića Nesa.

                                    Savović je 16 godina radio kao vajar u Hramu Svetog Save u Beogradu a poznat je i po mnogim monumentalnim delima u Srbiji i Republici Srpskoj. Gost Eko plantaže Tamnjanica kaže da se “kamen ne može prevariti”, navodi se u sopštenju.

                                   “Morate ga poznavati, voleti i umeti s njim. Svaki oblik koji napravite u kamenu, mora oslikavati njegov karakter. Kamen traži strpljenje i savršenu obradu. U kamenu nema foliranja. Uspeli ste kada u kamenu, hladnom materijalu, napravite topao oblik. Emociju”, kaže umetnik.

                                       Izložba je uvod u ovogodišnji serijal umetničkih kolonija i simpozijuma u Tamnjanici. Jedna od njih rezervisan je za vajare i održaće se od 10. do 24.septembra. (kraj) VP/SM

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare