Pripremna nastava na nekim fakultetima biće besplatna

NIŠ

Koliko će studenata biti upisano na studijskim programima niških fakulteta konačnu odluku doneće Vlada Srbije, ali ono što je sigurno to je da će fakulteti i ove godine organizovati pripremnu nastavu za polaganje prijemnih ispita. Kao i  ranijih godina neki od fakulteta će pripreme za prijemni naplatiti budućim brucošim, ali ima i onih fakulteta na kojima je ova nastava besplatna. Među fakultetima koji su već obavestili studente o terminima pripremne nestave nalazi se i Filozofski fakultet Univerziteta u Nišu koji po prvailu upisuje i najviše studenata, a za čije studijske programe vlada i najviće interesovanja među srednjoškolcima.

                                 „Sa besplatnom pripremnom nastavom smo počeli u vreme pandemije korone, a profesori su se složili, na moj predlog, da pripreme i ove godine kandidati ne plate. Na ovaj način izlazimo u susret studentima sa željom da njihove porodice finansijski malo rasteretimo jer nam je svima dobro poznato da na našim fakultetima studiraju studenti iz jugoistočne Srbije gde plate i nisu tako visoke a porodice su izložene i drugim troškovima. Osim toga, za studijske programe koje nudi Filozofski fakultet javlja se veliki broj kandidata i mnogi od njih polože prijemni ali zbog kvote ne mogu da se upišu. Onda dolaze do situacije da su nešto platili a nema željenog iskoda, odnosno ostali su bez indeksa. Ne želimo da ih izlažemo tako troškovima koji im se neće isplatiti, a sve u skladu sa tim da se ponašamo kao društveno odgovorna visokoškolska ustanova“, kaže profesor dr Nataija Jovanović, dekanica Filozofskog fakulteta u Nišu.

                              Pripremna nastava na skoro svim fakultetima održaće će se juna pred samo polaganje prijemnih ispita, a besplatna će biti i na Tehnološkom fakultetu u Leskovcu koji će organizovati pripremnu nastavu iz četiri predmeta. I na Prirodno- matematičkom fakultetu  na pojedinim studijskim grupama budući studenti će se za prijemni pripremati bez novčane naknade.

                             I za razliku od fakulteta koji organizuju besplatnu pripremnu nastavu ima i onih fakulteta koji te časove naplaćaju ali se slobodno može reći da se radi o simbličnim cenama.

                             Primera radi Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja koji ima dosta složen prijemni ispit gde se proveravaju sposobnosti kandidata, pripremnu nastavu organizuje od  12. do 14.juna, u toku je prijava kandidata, a nakanada iznosi 4.000 dinara. Pripremnu nastavu organizuje i Pravni fakultet  iz srpskog jezika i istorije i to od 5. do 16.juna na fakultetu ali i onlajn, a nakanda po predmetu je 5.000 dinara.

                          Na nekim fakultetima kao što je Fakultet umetnosti ili Medicinski pripremna nastava je već počela. Medicinski fakultet organizuje pripremnu nastavu iz biologije, hemije i matematike sa po 65 školskih časova.                        Fakulteti Univerziteta u Nišu predložili broj studenata za budžetske studije, njihov predlog je usvojen na Savetu Univerziteta i dostavljen Vladi Republike Srbije. Prema predlogu fakuleta  na 14 fakulteta Univerziteta u Nišu bilo bi 3202 budžetska mesta. Fakulteti su predložili i broj samofinansirajućih stidenata koji na svim fakultetima u ukupnom zbiru iznosi 1264.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare