Talenat boji svet, a ruši različitosti

NIŠ

Na početku i ove, 2023.godine Kolo srpskih sestara Niš se razlogom priseća pete Omadinske likovne kolonije koja je održana u Sićevu i Koloniji Nadežde Petrović od 23.septembra do  3.oktobra protekle godine. Zahvaljujući Sekterajatu za kulturu i informisanje  Grada Niša i Kolu stpskih sestara Niš, finansiran je projekat  „Talenat boji svet a ruši različitosti“. Realizaciju projekta pomogla je i direktorka  Savremene likovne galerije Ema Ćoćić Bilić, direktorka Umetničke škole iz Niša Ana Nikolić i  dorektor Centra „Mara“, Miloš Ranđelović, ali bez učesnika umetničke kolonije ne bi nastale slike  koje su tu nastale. Omladinsku likovnu koloniju je blagosiljao i otvorio vladika niški Arsenije.

                 Učesnici pete Omaldinske likovne kolonije u organizaciji Kola srpskih sestara bili su učenici Umetničke školeAnastasija Kostić, Danica Đurić, Miljana Mišić, Iva Miljković, Marta Mitić, Danica Cvetković i Sergej Lazarević. Njima su se pridružili i studenti Fakulteta umetnosti Univerziteta u Nišu, Aleksandra Milutinović i Anđela Bučić kao i korisnici Centra „Mara“, Vladimir Ilić, Slaviša Petković i Dragana Stevanović. Mentori učesnicima kolonije bili su Jelena Stanojević, diplomirani slikar, profesorka Umetničke škole, Miroslav Živković, akademski slikar, prodekan Fakulteta umetnosti, Marina Milanov, pedagog Centra „Mara“.

              „U petoj likovnoj koloniji učestvovali su i korisnici Centra „Mara“ i zahvaljujući njima  Kolo srpskih sestara sastavilo je inkluzivni tim koji je za vreme trajanja  kolonije pokaza fantastičnu  empatiju jedne za druge. Za vreme oslikavanja  u timu je vladala neverovatna  sinergija i ljubav jednih prema drugima. Upravo iz tog razloga se projekat i zove „ Talenat boji svet, a ruši različitosti“, objašnjava Ljiljana Stojanović, predsednica Kola srpskih sestara Niš.

             Slike koje su nastale u koloniji biće prodate na aukciji koja će se uskoro organizovati, a novac koji se prikupi na taj način namenjen je starim ljudima bez bližnjih srodnika.

             „Prodaja ovih slika ima samo jednu poruku, „stari nisu stvari“. Oni su nas rađali, odgajali, školovali , ojačali nam krila da poletimo, a za uzvrat mi im darujemo malo ljubavi, pažnje i razumevanja čineći ih tako srećnim. To je tako malo a tako puno znači. Cilj ovog projekta je upravo to, da mlade ljude učimo empatiji u ovim smutnim vremenima  prepunim iskušenja kako bi nastavili misiju čuvara dobrih dela  i čovekoljublja“, dodaje Ljiljana Stojanović.

            Aleksandra Milutinović  je kao učesnica svih kolonija, a sada student  treće godine Fakulteta umetnosti, postala i članica Kola srskih sestara. Ona je oslikala ikonu Svetog Save  koju će Kolo srpskih sestara Niš podariti školi na Kosovu i Metohiji za školsku slavu Svetog Savu.

           „O Svetom Savi Kolo će posetiti gimnaziju, medicinsku, ekonomsku i tehničku  školu  koje su izmeštene iz Gnjilana u Velikom Ropotovu i Ranilugu kao i dve osnovne škole. Tako će, za sada, slika Svetog Save biti jedna u nizu iz Omladinske  likovne kolonije  koja će krasiti učionicu ove škole u kojoj su učenici srpske nacionalnosti, jer ljubav ne poznaje granice pa ni slike  učesnika Omladinske likovne kolonije“, zaključuje Ljiljana Stojanović.

             Da Kolo srpskih sestara poslednjih godina ostvaruje jak uticaj na mlade pokazuje i podatak da su mnoge učesnice Omladinskih likovnih kolonija postale članice Devojačkog Kola srpskih sestara. One učestvuju u mnogim akcijama Kola, a njihov zajednički zaključak je „da su postale bolji ljudi“.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare