Počela manifestacija „Svetosavska nedelja“ 

VRANJE

Prigodnom besedom  o Svetom Savi u Vranju je u Galeriji Narodnog muzeja, u subotu veče, gradonačelnik Slobodan Milenković označio početak tradicionalne kulturno – prosvetne i duhovne manifestacije „Svetosavska nedelja“. U Vranju se održava već 33 godine i ovaj grad je među prvima u Srbiji počeo da obeležava školsku slavu. 

On je podsetio da je Sveti Sava uspostavio autokefalnost Srpske pravoslavne crkve 1219. godine i bio prvi srpski arhiepiskop, postavivši čvrste temelje samostalne crkve i srpske države. 

„Isticao se velikim graditeljskim poduhvatima. Podizao je manastire, širio pismenost, podučavao narod, sveštenike, monahe, osnivao prve bolnice. Bio je i veliki putnik, putopisac i književnik. I kao takav duboko se usadio u srpsko nacionalno biće, postavši najsvestraniji Srbin, koga do danas podjednako slave i crkva i država“, istakao je Milenković. 

„I u godinama koje dolaze dostojno ćemo proslavljati Svetog Savu i svojim potomcima ostavićemo u amanet da nastave našim stopama i nikad ne zaborave ko smo i odakle potičemo“, naglasio je on. 

Na otvaranju manifestacije besedio je i vladika vranjski gospodin Pahomije.  

Posetioci su bili u prilici da prisustvuju i otvaranju Izložbe fotografija pod nazivom „Ranohrišćanske grobnice Niša“, čiji su autori majstor fotografije Zoran Radosavljević i arheolog Toni Čerškov.  

Reč je o jedinstvenoj izložbi fotografija koja je svedok istraživanja jedne od, kako ističu stručnjaci, najistraživanijih i najznačajnijih nekropola na tlu Evrope, a koja se nalazi u Nišu. 

U umetničkom delu programa nastupio je Hor Muzičke škole „Stevan Mokranjac“. 

„Svetosavska nedelja“, drugog dana će biti u znaku filmske umetnosti. Kako je najavljeno od 17 i 20 sati, u Pozorištu „Bora Stanković“ na programu je dokumentarni film „Lastavice Hristove“. 

U ponedeljak, gostuje Crkveni ansambl „Branko“ iz Leskovca. Koncert počinje u 19 sati. 

A sve događaje ulaz je besplatan. 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare