SZS: Peticija protiv uništavanja centralnog gradskog parka

LESKOVAC

Na konferenciji za medije Saveza za Srbiju – Leskovac najavljeno je pokretanje prikupljanja potpisa za peticiju protiv uništavanja centralnog gradskog parka. Igor Jovanović rekao je da u proteklih sedam godina bahate vlasti SNS-a nastalo je mnogo spomenika koji će podsećati na vreme vlasti kojoj će uskoro doći kraj i koja nikad više ne bi trebala da se ponovi.

„Savamala, Beograd na vodi, autopuz koji puca, seča drveća širom Srbije, izgradnja nakaradnih trgova treba da bude nauk budućim naraštajima i opomena da se tim putem ne ide. Ovo su možda trendovi, ali sigurno je d apostavljanje svega i svačega i tamo gde mu nije i jeste mesto postalo je moćno oružje za manipulisanje širokim narodnih masama, ali istovremeno i tera iz zemlje sve mlade ljude koji bi mogli da pomognu i podignu ovaj grad i ovu zemlju. Ni Leskovac nije pobegao trendovima. Uništavanjem centralnog gradskog parka izgradiće se gradski trg. Nešto slično je urađeno kod muzeja i kad uporedimo kako je izgledalo nekad, a kako sad, vidimo da tu nešto debelo nije u redu. Park je srce i duša ovog grada jer mi nemamo široke bulevare, pešačku zonu… Betonizacija Leskovca je svojevrsno sakaćenje grada koji ionako ima malo zelenih površina i drvoreda. Postavlja se i pitanje prioriteta, da li je pametno utrošiti pare na betoniranje parka dok u Srbiji ima ovoliko nezaposlenih, siromašnih, dok udžbenici i rekreativna nastava za učenike košta koliko košta…“

Jelena Spirić je podsetila da se prvi projekat izgradnje gradskog trga pojavio 2014. godine i da je idejno rešenje koštalo 18 miliona dinara. Onda smo imali još dva nerealizovana projakta koji su uredno plaćeni, ali se i vrednost radova povećavala… Svake godine kreće izgradnja trga i sada se već planira 70 miliona dinara za to, a novac treba da dođe iz kredita. Pritom kako se povećava cena koštanja, tako se smanjuje procenat zelenila, što je i logično, jer se povećava procenat betona…  PPlanirano je u ovoj godini 70 miliona, a u narednoj 160, što je dva miliona evra!? Da li je ta suma pametno utrošena kada ovaj grad nema pravilno vodosnabdevanje, kanalizaciju, kada nema mnogo čega… Mi nismo protiv izgradnje gradskog trga, ali smo za izgradnju nečeg realnog, kao što je bilo ono u 2014. godini. Ja se nadam da nećemo imati, ako se uopšte taj trg izgradi, ubrzo nakon izgradnje rekonstrukciju trga, ili da traje kao kod OŠ „Josif Kostić“…“

Jovica Stanković je rekao da svakako treba urediti park, posebno deo gde je parking i deo kod sindikata, ali da su članice Saveza za Srbiju – Leskovac protiv seče drveća i uništavanja zelenila.

Zainteresovani građani peticiju mogu da potpišu u sredu od 18 časova i u subotu od 11 časova kod spomenika Tomi Zdravkoviću.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare