Svetski dan knjiga u Bujanovcu

BUJANOVAC

U maloj Sali doma kulture “Vuk Karadžić” u Bujanovcu danas je prigodnim programom obelezen Svetski dan knjige I autorskih prava ,  koji se inače  zvanično obeležava u nedelju 23. aprila.

Direktori, profesori, nastavnici I ucenici osnovnih skola „Branko Radicevic“ i „Naim Frašeri“ i srednjih „Sveti Sava“ i „Sezai Suroi“ uveličali su ovaj dogadjaj svojim prisustvom i recitalom.

Pokrovitelj dogadjaja bila je Societe Generale banka koja je poklonila biblioteci  „14-ti novembar“ 20 hiljada dinara i time besplatno učlanila  100 učenika  bujanovačkih škola .

Direktorka  banke Lidija Petrović poručila je deci da veruju knjizi , jer je ona pravi prijatelj I  svaki odgovor o svemu mogu da  nadju čitajući neku od knjiga.

Societe Generale banka će biti vaš partner kada napravite prve studentske I prve poslovne korake. Zato smo ovde da vas na početku tog dugog putovanja podržimo maksimalno, poručila je Petrović.

Direktorka gradske biblioteke Lidija Trajković objasnila je da je vrlo važno razvijati ljubav prema knjizi još od malih nogu, kako bi deca rasla uz knjige, iz kojih će saznati mnogo interesantnih stvari, a što je za njihov uzrast jako važno, razvijaće i svoju maštu.

Biblioteka „14-ti novembar“ u Bujanovcu,  zajedno sa svojim isturenim odeljenjima u Velikom Trnovcu, selima u Biljaci, Muhovcu i Kleniku, raspolaze ukupno sa 60 000 naslova,  rekla je za JUGpress Trajkovic i dodala da su najverniji citaoci osnovci i srednjoskolci.

Zastupljeni su interesantni naslovi različitih žanrova, beletristike, dečije književnosti i stručne literature, objasnila je ona.

Povodom Svetskog dana knjige danas je  vršen i besplatan upis novih članova. Inače, biblioteka „14-ti novembar“ svake godine inovira knjižni fond novim naslovima.

Svetski dan knjige proslavila je i predškolska ustanova „Naša radost“ u Bujanovcu.

Bibliotekar Biljana Veličković organizovala je izlozbu knjiga u Sali ove ustanove za decu od 3 do 6,5 godina.

Na taj način htela je da  pokaže da je knjiga  najveći prijatelj koji će pružiti mladim ljudima znanje za dalju izgradnju njihove ličnosti.

Deca su danas mogla da vide slikovnice za najmladje korisnike do onih za malo starije mališane koje poseduje biblioteka unutar ove ustanove.

 

Izložena su  i mnoga didaktička sredstva, slike o životinjama  i ineraktivne table. Ujedno je u okviru izložbe organizovano i takmičenje u slaganju slagalica.

Odluku o obeležavanju Svetskog dana knjige doneta je na generalnoj sednici UNESKU-a održanoj u Parizu 1995 godine.

UNESKU je proglasio ovaj dan kao izraz poštovanja svim piscima koji su doprineli kulturnom razvoju čovečanstva i kako bi se pre svega mladi podstakli na čitanje i na ljubav prema knjizi.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare