Nagradjeni učesnici na konkursu povodom Svetskog dana bubrega

NIŠ

“Zdravo živi, zdravo se hrani, za zdrave bubrege – naziv je likovnog konkursa koji je raspisalo Udruženje kardionefrologa Srbije povodom Svetskog dana bubrega. Danas su u Medija reform centru  nagrađeni najbolji radovi učenika osnovnih škola .

Na konkursu je učestvovalo devedesetoro dece, a nagrađeno je dvadesetčetvoro najboljih.

„Imali smo da nacrtamo bubrege i s  jedne sam strane nacrtala kako izgleda srećan bubreg, a to je kada se mi hranimo zdravo, kad živimo zdrav život a sa druge strane je bubreg koji nije tako srećan, a oko njega su cigarete i gazirana pića I sve te loše stvari koje ne prijaju našem telu“, rekla jedna od nagradjenih učenica, Milica Radojević iz Osnovne škole „Ratko Vukićević“.

„Nacrtao sam bubreg. U jednom njegovom delu je zdrava hrana, a u drugom delu je nezdrava. Tome nas je učila i učiteljica,  i mi treba da se hranimo zdravo“, kaže takođe nagrađeni učenik, Bora Marinković iz Osnovne škole „Vuk Karadžić“.

Ova deca dobila su na dar knjige, a njihovi radovi biće izloženi i u Pirotu, tokom održavanja međunarodnog skupa kardionefrologa.

Rasprostranjenost bubrežnih bolesti u Srbiji na nivou je svetske učestalosti bubrežnih oboljenja.

“Srbija je u vrhu zemalja u svetu, čiji stanovnici imaju problem sa oboljenjima bubrega. Amerika ima 70 miliona obolelih od raznoraznih bubrežnih bolesti, što je jako veliki procenat. To je preko 10 posto populacije. Pogledajte koliko dijaliznih centara imamo u Srbiji. To je preko 60 dizaliznih centara. , što je mnogo, i što govori da je sve veća potreba za dijalizom, a kada dodjete do dijalize, shvatite da je kasno da radite nešto što ste mogli dok bolest nije došla u poodmaklu fazu ” rekla je dr Sonja Radenković, predsednica Udruženja kardionefrologije.

Njen recept je zdrava ishrana, aktivnost, dovoljno spavanja, i izbegavanje “Inverzije našeg biološkog sata”.

“Vratimo se ranijim navikama, da doručkujemo, da pripremamo hranu u kuhinji, sa prirodnim namirnicama, bez prženja i pečenja na ulju. Veliki uticaj na oboljenje bubrega imaju visok krvni pritisak, dijabetes i gojaznost“, upozorava prof. dr Sonja Radenković.

U cilju prevencije oboljenja bubrega i ubuduće se organizovati slične akcije kako bi se najmlađi još u dettinjstvu naučili kako da preduprede nastanak bubrežnih oboljenja.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare