Sve više firmi iz Rusije u Srbiji

BEOGRAD

Nakon početka rata u Ukrajini povećan je broj firmi koje su u Srbiji osnovali državljani te zemlje, ali i iz Rusije, objavio je danas portal Demostat.

Kako je portalu rečeno u Agenciji za privredne registre, od 24. februara do 31. maja registrovano je ukupno 288 firmi i 730 preduzetnika čiji su osnivači građani i pravna lica iz Rusije.

Da bi se ilustrovalo kolike su razmere prirasta ruskih firmi i preduzetničkih radnji u Srbiju dovoljno je reći da je u periodu od 1. januara do 24. februara, trenutka izbijanja rata u Ukrajini, bilo registrovano samo devet privrednih društava i šest preduzetnika iz Rusije.

U martu se taj broj značajno povećava pa broj privrednih društava dostiže brojku od 86, a preduzetnika 209.

U aprilu je bilo 108 privrednih društava, a preduzetnika 269, dok je u maju broj firmi bio 92, a preduzetnika 250

Slična situacija je i sa državljanima Ukrajine – od početka godine do 24. februara registrovana svega tri privredna društva i isto toliko preduzetnika, čiji su osnivači fizička lica iz te države.

A od 24. februara do 31. maja registrovano je 13 firmi i sedam preduzetnika, čiji su osnivači iz Ukrajine, što ilustruje porast broja investitora iz te zemlje.

Da je veliki broj ruskih i ukrajinskih privrednika zbog rata premestio svoje poslovanje u Srbiju može se videti i po broju bankovnih računa nerezidentnih fizičkih lica u zemlji.

Prema podacima koje je Demostat dobio u Narodnoj banci Srbije, 13. juna bilo je aktivno ukupno 121.968 tekućih računa i 53.022 drugih računa.

Sa druge broj aktivnih tekućih računa u prvih pet i po meseci je 27.010, a od početka godine otvoreno ih je čak 27.514.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare