Sve o pametnim gradovima na Forumu naprednih tehnologija

NIŠ

Drugi deo Foruma naprednih tehnologije je ove godine posvećen  “pametnim gradovima”, a o tome šta su i šta nam donose pametni gradovi govorili su na panelu foruma  Miša Ivković, direktor, RATEL, Mihailo Vesović, PKS, direktor Sektora za strateške analize, analitiku, usluge, servise i pakete proizvoda, Vladan Nešić,Telekom, sistem analitičar-ekspert i predsatvnik Huawei-a. Forum je otvorio gradonačelnik Niša Darko Bulatović koji je tom prilikom istako da grad Niš sa razlogom od grada elektronike prerasta u grad naprednih tehnologija. Poseban akcenat je stavio na potencijela grada koji se prepoznaju u Univerzitetu i stručnjacima koji žele da se bave naukom.

                                     Otvarajući Forum Bulatović je dodao da je grad Niš prvi u Srbiji koji se priprema za epitet “pametnog grada”.

                                  „Zajedno sa telekomunikacijama radi se na sedam servisa od kojih će se grad opredeliti za četiri prioriteta, a to će biti, po svemu sudeći, sistem parkiranja, zaštita životne sredine, regulisanja saobraćaja i javne rasvete“, kazao je Bulatović.

                               Pomoćnik gradonačelnika Niša Miloš Milošević je govorio o prednostima pametnih gradova navodeći konkretne primere u  Nišu.

                           „Radi se o servisima koji će unaprediti život u gradu. U pojedine programe  će biti uključena I komunalna preduzeća, a sve se vodi ka racionalizaciji i finansija i vremena. Jedno od preduzeća koje bi moglo da uvede pametni sistem je JKP “Mediana”, recimo za pražnjenje kontejnera gde bi sam softver organizovao način i brzinu praženjenja sudova. Tako bi se uštedelo na vremenu pa bi se sudovi praznili kada su puni, a ne kada su polušrazni. Predlog je i da na nekim važnim delovima u gradu  imamo i internet mrežu. Prvi će besplatni internet dobiti centralni gradski trg posle rekonstrukcije, a potom još neki delovi grada“, kazao je Miloš Milošević.

                    Prema njegovim rečima jako je važno da se prati i zagađenje u gradu. Biće postavljeno nekoliko stanica za praćenje zagađenja u gradu.

                  „Meriće se i buka, kako bi smo znali kakva je  prava situacija u Nišu i gde je potrebno što hitnije reagovati“, dodao je Milošević. “I praćenjem sistema za parkiranje došlo bido smanjenja potrošnje goriva, vremena traženja parkinga a samim tim i zagađivanje okoline jer bi vozači brže dolazili do parking mesta”.

                        On je kazao da bi prvi sistemi bili implementirani u gradu do kraja sledeće godine.

                          Pametnim gradovima je bio posvećen glavni panel, a značajan korak je urađem kada je naša delegacija posetila Kinu ove godine.

                              „Niš je oduvek bio grad tehnologija, univerzitetski centar koji nudi kadrove koji mogu ozbiljno da govore o savremenim tehnologijama i da unaprede funkcionisanje celog grada“, istako je Mihailo Vesović, PKS, direktor Sektora za strateške analize, analitiku.

                                Na skupu je bilo reči i povezanosti ekonomije sa naprednim tehnologijama.O tome je govorio dr Boban Stojanović sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Nišu.Prema njegovim rečima ekonomisti ozbiljno shvataju brzi uspon IT sektora.

                           „Ekonomski interes je i države i grada i svake kompanije da uvodi nove tehnologije pre svega zbog konkurentnosti“, dodao je Stojanović. „Skoro celokupnu proizvodnju preuzeće mašine, a ono što je na nama to je inventivnost“.

                            Treći tematski deo Foruma  posvećen je Naučno tehnološkom parku.

                            „Park će biti otvoren na proleće iduće godine, a radni  tim će osmisliti koncept i način kako će funkcionisati Naučno tehnološki park“, kazao je Saša Matić, pomoćnik direktora  Regionalne privredne komore Niš.

                             „Naučno tehnološki park će biti opremljen sa najsavremenijom opremom, a šta privreda očekuje i kako duževljava park tema je o kojoj smo danas razgovarali. Ono što je važno za našu Regionalnu privrednu komoru i naše članice  je da Naučno tehnološki park bude institucija koja će se baviti razvojnim projektima za privredu ovog regiona“, istakao je Saša Matić.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare