Mustafa: Neće biti mira bez rešavanja pitanja Albanaca u Preševskoj dolini

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

PREŠEVO

Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Ragmi Mustafa rekao je danas u Preševu novinarima da „neće biti mira dok se ne tretira i pitanje Albanaca u Preševskoj dolini” u okviru razgovora Beograda I Prištine.

“Taj mir između Prištine i Beograda može da ima osnova i dugotrajno da bude ostvaren samo uz tretiranje pitanja Albanaca Preševske doline”.

Na pitanje novinara JUGpressa šta kaže kandidat za premijera Kosova Albin Kurti na to jer je on ranije  prilično jasno rekao da Albanci sa juga  moraju svoje probleme da rešavaju u Srbiji, Mustafa je rekao “Mi ćemo da sačekamo dok se ne izglasa premijer Kosova, a nakon toga ćemo sigurno imati sastanke na kome ćemo razgovarati o tretmanu Preševske doline i kako će biti koncipiran dijalog između Prištiine i Beograda”.

Na pitanje JUGpressa da li su Albanci iz Bujanovca, Preševa I Medvedje dobili bilo kakav odgovor od vlasti iz Prištine da je spremna da Albanci iz Preševske doline budu deo dijaloga, Mustafa je rekao “mislim da je sve jasnije da Preševska dolina treba da se tretira unutar dijaloga Prištine i Beograda, jer to nije samo naš zahtev”.

“ Mi treba da imamo na umu mir između naroda i sa Kosova i iz Srbije, a taj mir ne može se ostvariti bez tretiranja pitanja Preševske doline”, upozorio je Mustafa.

On je dodao da “milsi” da “ dok postoje dvostruki standardi u tretiranju nacionalnih manjina na Balkanu, to neće doprineti dugotrajnom miru”.

“ Mislim da je došlo vreme da se suočimo sa samima sobom, i da se suočimo jedni s drugima i da nađemo rešenje koje će zadovoljiti obe strane. Sigurno da ako se ne tretira pitanje Preševske doline to će biti jedan latentni konflikt koji će ubuduće biti problem”, rekao je Mustafa .

On je rekao da “zahtevi koje imaju politički predstavnici Albanaca i dalje stoje i svakako će se politička elita i dalje boriti za te zahteve, jer su to zahtevi našeg naroda” a da će “organizacioni odbor  razmotriti i odlučiti kada će biti novi protesti”.

Na pitanje da li bez okvira dijaloga Beograda i Prištine može da se reši problem Preševske doline , Mustafa je rekao da su “sve druge opcije do sada bile na stolu”.

“Politički predstavnici Albanaca imaju tri dogovora sa Vladom Republike Srbije i to iz 2001. koji se tiče demilitrizacije i reintegracije, 2009. u prisustvu OEBS-a o rekonstrukciji Koordinacionog tela, kao i dokumant od sedam tačaka koji je Vlada Srbije usvojila 2013. godine koji su tada Albanci podneli kao predlog za rešavanje problema. I do sada više nismo imali pregovore sa Vladom kako to da rešimo”, rekao je Mustafa. “Jedino rešenje je u dijalogu između Kosova i Srbije, jer do sada smo se trudili da se uradi najbolje , uz garancije međunarodne zajednice”, rekao je Mustafa

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare