Peta KreNI konferencija u Nišu okupila preko 80 mladih kreativaca

NIŠ

  Peta KreNI konferencija je Nišu je otvorena u prisustvu mnogobrojnih zvanica iz inostranstva, al ii učesnika. Trajaće do 2.decembra, okupila je deset predavača iz deset zemalja, podržalo ju je pet ambasada koji su se I sami pojavili na otvaranju kako bi dali podršku organizatorima, ali i mladim kreativcima koji će se ove godine baviti problemom “zelenih gradova”. Konferenciju je otvorio gradonačelnik Niša Darko Bulatović koji je ovom prilikom naglasio da će narednih dana stručnjaci iz deset zemalja sa mladim kretivcima iz Niša raditi na pronalaženju rešenja za najrazličitije društvene izazove.

                   Otvaranju konferencije prisustvovali su  ambasador Švedske u Srbiji, Jan Lundin, zamenik stalne predstavnice UNDP-a, Anas Karman, ataše za kulturu ambasade Austrije,  Adrijan Fajks i ataše za saradnju ambasade Francuske,  Bertran Mile.

                  “Ovo je odličan način da naučimo kako se u Nišu uz pomoć kreativne industrije rešavaju konkretni problemi koji  se odnose na kvalitet života” istakao je ambasador Švedske u Srbiji, Jan Lundin. “Mi godinama sarađujemo sa Mladim ambasadorima  koji su organizatori ove koferencije. Već su pokazali koliko su inventivni i imam osećaj da od Nišlija možemo puno toga da naučimo”.

                  Jan Lundin je dodao da njegova zemlja ima dugogodišnju saradnju sa gradom na Nišavi, a sada zajedničkim snagama rade na izgradnji fabrike za preradu otpadnih voda.

                          “KreNI konferencija je najveća konferencija kreativnih industrija na jugoistoku Srbije koja se po peti put održava u Nišu. Mladi kreativni ljudi radiće sa najboljim međunarodnim i domaćim ekspertima na razvoju svojih ideja koje doprinose rešavanju društvenih problema u Nišu. Ove godine tema konferencije je „Zeleni grad“ i polaznici će razvijati ekološki održiva i cirkularna rešenja”, istakla je predsednica Mladih ambasadora Snežana Andrić.

                       Konferencija je počela sa KreNI talks i svi zainteresovani čuli su KreNI5 eksperte koji su pričali o razvoju kreativnih industrija u Francuskoj, Austriji, Italiji, Portugaliji, Velikoj Britaniji, Južnoj Africi i Srbiji.

                         “Predavači su eksperti u oblasti arhitekture, informacionih tehnologija, dizajna, adevrtajzinga, menadžmenta, komunikacija i digitalnih tehologija”, istakla je Andrić. “Radiće na tome da nas grad bude zaleniji. Sa njima su predavači iz 10 zemalja  koji će im prenositi svoje znanje. U radu konferencije učestvuje 80 učesnika u pet oblasti”.

                    Najkretivnija  ideja, odnosno pobednik konferencije, biće proglašen u ponedeljak.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare