Svaki deo grada imaće klupe sa jedinstvenim izgledom

NIŠ

Prema rečima Igora Igića, sekretara Sekretarijata za planiranje i izgradnju na javnim površinama u gradu  ubuduće će biti postavljan mobilijar čije je izgled propisan Katalogom urbane opreme. Katalog je izradio Zavod za urbanizam, a postavljanje mobilijara koji se nalazi u katalogu  odobrilo Veće grada Niša. Igić dodaje da će grad ubuduće biti podeljen na  deset zona, a izgled mobilijara je propisan za svaku od tih zona.

                   Katalogom je određen izgled klupa, đubrijera, kontejnera, stubova, ograda, biciklističkih stajališta, žardinjera, rasvete i zaštite stabala.

                   “Katalog ima za cilj da u deset gradskih zona nemamo različitosti u elementima urbanog mobilijara. Kroz ove elemente generišemo prepoznatljivost grada i utičemo na poboljšanje vizuelnog kvaliteta na otvorenim javnim površinama“, kaže Igić.

“Prezentacija svakog elementa kataloška i sastoji se od crteža sa dimenzijama i teksta. U kataloškom listu navedeno je u kojoj zoni se određeni element postavlja, kao i to u kojoj ulici ili u kom parku se postavlja”.

                    Katalog za sada sadržipet grupa sa mobilijarom, ali tokom vremena biće upotpunjen i  sa ostalim grupama.

                     “Cilj je da ne postoje različitosti. Sada na javnim površinama imamo različite elemente i stilove“, kaže Igić.

                     Igić je na ovaj način objasnio i zašto trenutno na javnim površinama u gradu nema kanti za odlaganje otpada.

                      “JKP „Mediana“ je do sada odlagalo javnu nabavku za nabavku đubrijera jer je čekala na usvajanje Kataloga urbane opreme, a sada, pošto je katalog usvojen može da raspiše javnu nabavku i nabavi đubrijere”, kaže Igić.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare