Čuvajmo životnu sredinu – zbrinimo opasan otpad

LESKOVAC-VUČJE

Nevladina organizacija ,,Porečje“ iz Vučja, u saradnji sa Odeljenjem za životnu sredinu Grada Leskovca, sredstvima Fonda za zaštitu životne sredine grada pokreće projekat ,,Čuvajmo životnu sredinu – zbrinimo opasan otpad”.

Ciljevi projekta su zaštita životne sredine kroz sprečavanje nepravilnog odlaganja ambalažnog otpada koji nastaje u poljoprivredi, jačanje svesti lokalnog stanovništva o značaju zaštite životne sredine i održivo upravljanje prirodnim resursima.                                                                                                                       Zagađivanje poljoprivrednog zemljišta i podzemnih voda hemikalijama dobija svake godine sve veće razmere.

Zemljište se zasipa svakojakim hemikalijama, veoma često nekontrolisano, a veliki broj jedinjenja ostaje nepromenjen i dospeva preko ishrane u čovečiji organizam gde pokazuje različita dejstva.

U seoskim sredinama na teritoriji grada Leskovca je sve više ambalažnog otpada na poljima koji nastaje usled neodgovornog ponašanja poljoprivrednih proizvođača.

Da problem bude još veći, radi se o ambalažnom otpadu u kome se pakuju razna hemijska sredstva za zaštitu bilja.

Tu se, pre svega, mogu naći pakovanja od herbicida i pesticida.

Najgora situacija je u mestima koja se pretežno bave voćarstvom. Predvidjenim aktivnostima želimo da damo svoj doprinos promeni svesti poljoprivrednih proizvodjača i ukažemo na važnost pravilnog odlaganja otpada koji nastaje u poljoprivredi.                                                ,

,Drago mi je što je naš projekat prepoznat i što je komisija za odabir pojekta odlučila da ga podrži. Podrškom ovom projektu otvaraju se i neke nove mogućnosti zajedničke saradnje na poboljšanju stanja životne sredine u našem gradu.”, kaže koordinator projekta, Zoran Živković.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare