Sutra nastup Big benda RTS u Nišu

NIŠ

U subotu, 14. oktobra 2017. godine, od 19 sati u sali Doma vojske Srbije u Nišu nastupiće Big Bend RTS na koncertu „DŽEZERI BATI ANASTASIJEVIĆU“ povodom godišnjice smrti velikog niškog kompozitora i džez muzičara Bratislava Bate Anastasijevića. Na repertoaru Big benda, koji je posebno za ovu priliku kreirao Dragoslav Fredi Stanisavljević, urednik džez redakcije Muzičke produkcije RTS, naći će se i kompozicije Bate Anastasijevića koje je pisao za džez orkestar.

Publika će imati priliku da pre nastupa Big Benda pogleda i kratak dokumentarni film o doajenu niškog džeza Bratislavu Bati Anastasijeviću, autorke Vesne Bratić.

Koncert „DŽEZERI BATI ANASTASIJEVIĆU“ realizuje se uz pokroviteljstvo Grada Niša i Sokoja, a organizator je Jazz club Naisssus.

Donatori koncerta su GO Medijana, Turistička organizacija Niš, Lounge bar Hush Hush, Crystal light, Turistička agencija Mondorama, Restoran Stambolijski, Mitros music, a medijski pokrovitelj portal Megafon i kultURA!

Bratislav Bata Anastasijević napustio nas je pre 25 godina, ali iza sebe je ostavio veliki trag i brojne nagrade među kojima se mogu izdvojiti – nagrada Oslobođenje grada Niša (1977), Estradna nagrada Srbije (1978) i Estradna nagrada Jugoslavije (1989). Dobitnik je nagrade za originalnu muziku u komadu ”Bolani Dojčin” na festivalu Pozorišni susreti Srbije “Joakim Vujić” 1975. godine, koja je ujedno i prva nagrada za scensku muziku u Srbiji uopšte i koja je označila novu epohu evaluacije kriterijuma propratne scenske i pozorišne muzike u Srbiji. Na istom festivalu, osvojio je još dve nagrade za scensku muziku: nagrada za muziku u komadu ‘’Prokleta Avlija’’ 1979. i nagrada za muziku u komadu ‘’Jama’’ 1981. god. Takođe, dobitnik je nagrade za scensku muziku ‘’Priča o Tik Tak-u’’ u Zrenjaninu 1976, prve nagrade za kompoziciju ‘’Ja sam dete 20. veka’’ na Festivalu dečije zabavne muzike u Donjem Milanovcu 1986, nagrade za aranžmane na festivalima dečije zabavne muzike Majska pesma u Nišu 1985. i 1990. god. Autor je knjige ”Ogledi o džezu”.

Big Bend RTS osnovan je 1948. godine pod imenom Zabavni orkestar Radio Beograda u formaciji revijskog orkestra, da bi 1954. godine odvajanjem gudačkog ansambla započeo rad kao veliki džez orkestar (Big Bend).

Tokom rada i stvaranja orkestar je dobio izuzetne nagrade i

Džez klub Naissus – Niš osnovao je Bratislav Bata Anastasijević sa grupom džez entuzijasta 1981. godine, i istovremeno, uz pomoć Instituta za istraživanje džeza iz Graca – Austrija , kao i zahvaljujući podršci beogradskih džez muzičara (Vojislav Simić , Petar Vujić itd.) inicira festivalsku manifestaciju ”Internacionalni susret džez muzičara NAISSUS JAZZ ”. Bez obzira na sve prepreke i iskušenja, Džez klub Naissus uspeva da uz stalni evidentni uspon organizuje ”Internacionalni susret džez muzičara NAISSUS JAZZ ” u kontinuitetu 11 godina zaredom.

Iznedrujući iz sebe Veliki džez orkestar, diskografsku i izdavačku delatnost, budjenje interesa – džez klub Naissus je u velikoj meri doprineo razvoju džez kulture i kulture uopšte u Nišu.

Posle smrti Bratislava Bate Anastasijevića, 1992. godine, zbog nedostatka entuzijazma i pokretačkog duha medju članovima, Džez klub Naissus, džez orkestar i džez festival, nažalost, prestaju sa radom.

  1. marta 2011. godine, uz veliku podršku beogradskih džez muzičara i Udruženja Muzičara Džeza i Zabavne Muzike Srbije, porodica Anastasijević obnavlja udruženje Džez klub Naissus Niš u nadi da će džez kultura ponovo zaživeti u Nišu.
Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare