Sutra besplatni pregledi u Kliničkom centru i Domu zdravlja

NIŠ

U Nišu, kao i u drugim gradovima Srbije,  sutra 15. oktobra ponovo  se organizuju besplatni pregledi građana. Prvi ovakvi pregledi su na inicijativu ministra zdravlja Zlatibora Lončara organizovani u mnogim zdravstvenim ustanovama   u mesecu septembru.

Građani će u niškom Kliničkom centru moći besplatno i bez zakazivanja da urade ultrazvuk abdomena i specifične preglede prostate, dok će u Domu zdravlja moći da obave preventivne ginekološke preglede. .

U prethodnoj akciji, organizovanoj prošlog meseca, lekari te zdravstvene ustanove pregledali više od 600 ljudi, zadržano  je na lečenju 16 pacijenata, više od 40 njih je upućeno na dalje analize rekao direktor KC Niš Zoran Radovanović.

U prostorijama internističkih ambulanti Kliničkog centra u Nišu, biće organizovan pregled PSA – specifičan antigen prostate, koji otkriva tumorske promene. Uz to će moći i da se konsultuju sa urologom, a lekari će raditi i ultrazvuk abdomena, uz konsultaciju gastroenterologa.

Preventivni ginekološki pregledi biće organizovani u Službi za zdravstvenu zaštitu žena na prvom spratu Doma zdravlja.

Pregled obuhvata opšti ginekološki pregled. Ukoliko zdravstveno stanje pregledanog pacijenta odstupa od normalnih vrednosti, biće upućen na dalju dijagnostiku i lečenje. Pacijenti čije zdravstveno stanje zahteva hitan prijem i lečenje biće upućeni na Ginekološko-akušersku kliniku u Nišu – kažu u Domu zdravlja.

Nakon preventivnog pregleda, svaki pacijent dobiće izveštaj o zdravstvenom stanju.

Inače, ovi pregledi su namenjeni svim građanima, bez obzira na to da li imaju ili ne knjižicu  i da li su u sistemu su obaveznog osiguranja.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare