Obeležen Dan oslobodjenja Niša u Drugom svetskom ratu

NIŠ

Polaganjem venaca na Spomenik oslobodiocima na Trgu kralja Milana danas je u Nišu obeležen  Dan oslobođenja ovog grada u Drugom svetskom ratu.

U prisustvu mnogobrojnih građana, vence su položili gradonačelnik Niša Darko Bulatović, predsednik Skupštine grada Rade Rajković, Jelena Mitrovski, gradska većnica, predstavnici vojske, policije, boračkih udruženja.

Danas je veliki dan za naš grad, Dan oslobođenja Niša u Drugom svetskom ratu. Naša je obaveza da se sa ponosom sećamo svih onih koji su dali život za ovu zemlju, koji su omogućili da mi danas živimo u slobodi, rekla je Jelena Mitrovski, gradska većnica.

Osim na Trgu kralja Milana, venci su položeni i u memorijalnom kompleksu Bubanj.

Na ovaj način se  neguje tradicija oslobodilačkih ratova, rekao je Rade Rajković, predsednik Skupštine grada Niša.

“Nama kao starijim generacijama ostaje da mladim generacijama stalno ponavljamo , pričamo I da ih tako vaspitavamo u tom duhu,šta je to fašizam, kakvo je to zlo bilo u 20. veku I da jednostavno poštujemo tradicije naših oslobodilačkih ratova. Srbija nikada nije vodila osvajačke ratove, vodila je samo oslobodilačke ratove”, rekao je Rajković.

Niš je oslobođen 14. oktobra 1944. godine, kada je 22. divizija narodno-oslobodilačkog pokreta ušla u grad i napala nemačke trupe.

Inače, borbe za oslobođenje Niša u Drugom svetskom ratu, takozvana “Niška operacija”, počela je 8. oktobra 1944. godine u 8 časova.U gradu  su se nalazili slabiji nemački zaštitni delovi. Oko 13 časova,  Deseta i Dvanaesta srpska brigada 22 srpske divizije prodrle su u južni i jugoistočni deo grada, zatim su u grad prodrle Osma srpska brigada 22. divizije i 26. Brigada 46 srpske divizije s  juga, 23. srpska brigada 45. Srpske divizije sa severa i, u sadejstvu sa Prvim utvrđenim rejonom Crvene armije sa severa i bugarskom Šestom divizijom sa istoka, oko 16 časova potpuno ovladale gradom.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare