Suspendovana uzbunjivačica u niškom KPZ-u, ako institucije ne reaguju BIRODI najavljuje da će o slučaju obavestiti i EU

NIŠ

Zbog protivljenja da se u niškom zatvoru zaposli nekadašnji načelnik Uprave za poljoprivredu, borkinja protiv korupcije Valentina Krstić je po drugi put suspendovana sa svog radnog mesta u KPZ-u. Ovoga puta institucije ne reaguju, a iz BIRODI-a kažu da će se, ukoliko državne institucije ne zaštite uzbunjivačicu, obratiti tužilaštvu Evropske unije. 

Tokom 2012. godine Valentina Krstić je ukazivala na zloupotrebe u niškom KPZ i kako kažu iz  BIRODI-a, prošla pakao zbog spašavanja dokumentacije koja je trebala da bude spaljena. Tadašnje institucije su zajedno sa BIRODIjem pomogle da se vrati na posao, piše Media reform centar.

Ova dogogodišnja borkinja protiv korupcije, ponovo je suspendovana i protiv nje je pokrenut disciplinski postupak jer se ovog puta nije saglasila sa odlukom uprave Zatvora da u radni odnos primi Sašu Stojiljkovića. On je po sopstvenom priznanju prikupljao kapilarne glasove za vladajuću SNS tokom izbornih kampanja u Nišu. To je, radio sa pozicije načelnika Uprave za poljoprivredu, odnosno, podsećaju iz BIRODI- a, kao sekretar Sekretarijata za poljoprivredu.

Zbog toga je Valentina Krstić suspendovana od strane uprave niškog Zatvora i protiv nje se vodi disciplinski postupak što predstavlja jedinstven slučaj sankcionisanja osobe koja se stavila u funkciju zaštite integriteta institucije u kojoj je radno angažovana, navode iz ove organizacije.

Nakon, kako navodi Zoran Gavrilović, nezadovoljstva svojim očekivanim plenom posle 2020. godine kada su u ovom gradu bili lokalni izbori, Stojiljkovič javno izlazi u funkciji takozvanog uzbunjivača koji uzbunjujući javnost vrši pritisak na svoju matičnu SNS, prenosi Media reform centar.

Sprazumom između KPZ i Grada NIša, koji potpisuju direktor uprave za izvršenje krivičnih sankcija i osoba zadužena za sektor u kome je Stojiljković bio šef, dogovaraju preuzimanje i dobijamo ućutkivanje čoveka koji je bio vinkovnik koruptivnih dela. 

Za zapošljavanje Stojiljkovića, Gavrilović kaže da mora da postoje ozbiljni argumenti.

Pri samom zapošljavanju tog čoveka trenutni Upravnik zatvora dao je pozitivno mišljenje. Ako zapošljavate osobu koja ima takav CV, vi morate imati ozbiljne argumente, a to su između ostalih i mišljenja stručnih ljudi. Saša Stoiljković nikada nije radio u sistemu za izvršenje krivičnih sankcija, a njegova biografija pokazuje mnoga nezakonita dela – kaže on.

Gavrilović kaže da je Niš bio lider u borbi protiv korupcije, da je imao Antikorupcijski forum i ljude koji su pravili instituciju, međutim toga danas nema i zato se ovo dešava.

Nažalost moram da konstatujem da je član tog tela bila i današnja gradonačelnica koja od svog dolaska na mestu gradvnačelnice nije iskoristila da obnovi rad LAF-a, iako joj je to bila obaveza u pregovorima sa EU – rekao je.

Insitucije ovog puta zaćutale

Institucije koje su već jednom stale u zaštitu Valentine Krstić, sada kaže Gavrilovć ćute, a jedino je kažu reagovala Agencija za sprečavanje korupcije. 

Reagovala je tako što je otvorila postupak protiv Saše Stojiljkovića i gospodina Stojanovića, za zloupotrebe na koje smo ukazali. Takođe, agencija se obratila Upravnom inspektoratu zbog sporazuma koji je potipsian između Grada i KZP i još jedna bitna stvar što je Savet za borbu protiv korpupcije Vlade RS naš izveštaj koji smo dostavili, prosledio nadležnom tužilaštvu u Nišu – pojasnio je Gavrilović.

Da ovo nije usamljen slučaj ističe Gavrilović.

Ovo je priča o zemlji koja je sistemski zarobljena korupcijom, gde su javne institucije postale sredstvo za partijsko prelivanje novca iz javnog budžeta u partijsku infrastrukturu. Živimo u onom što se u teoriji korupcije zove zarobljena država.

U slučaju da nadležne ustanove i institucije ne reaguju i ne zaštite Valentinu Krstić, Birodi će internacionalizovati slučaj i o njemu obavestiti glavnu tužiteljku Evropske unije Lauru Koveši.

Izvor: Media reform centar

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare