Štete od grada oko 30 miliona

LESKOVAC

 

U periodu od 2. do 26. jula grad je načinio štetu na poljoprivrednim zasadima koja je procenjena na 29 miliona 850 hiljada dinara, navodi se u  izveštaju o proceni štete u poljoprivrednoj proizvodnji od elementarne nepogode – grada na teritoriji grada Leskovca, koji su danas  usvojili članovi Gradskog veća.

Opšta je ocena da je 2016. godina bila teška za rad službe protivgradne zaštite, zbog  česte pojave kišnih oblaka kao i oblaka srednjeg i vrlo jakog gradonosnog potencijala, što je za posledicu imalo štete na poljoprivrednim kulturama, rekao je načelnik Gradske uprave za privredu i poljoprivredu Boban Sokolović.

Ukupna površina koja je zahvaćena gradom u 2016. godini na teritoriji grada Leskovca je 141 hektar, što je manje od 0,5 posto ukupnih poljoprivrednih površina. Šteta je procenjena na 29 miliona 858 hiljada dinara.

Šteta od grada je pričinjena na površinama od oko 20-tak hektara došlo je u katastarskim opštinama Donja Lopušnja, Pečenjevce i Čekmin.

Po proceni komisije, šteta iznosi od 5 posto kod rataskih do 10 posto kod voćarskih i povrtarskih kultura.

Vrednost procenjene štete u ovom katastarskim opštinama je 2 miliona 112 hiljada dinara.

U katastarskoj opštini Priboj, u pravcu Zalužnja i Kaštavara, na površini od 69,5 hektara, stepen oštećenja kod povrća, pre svega paprike i paradajza, kreće se do 55 i 65 posto, kod ratarskih kultura  između 5 i 10 posto, kod voća 25 procenata, a kod vinograda 50 posto.

Procenjena šteta u ovim katastarskim opštinama iznosi 24 miliona 312 hiljada dinara. Gradonosni oblaci naneli su štetu i delu katastarske opštine Rudare u pravcu Velikog Trnjana i Velike Grabovnice, na površini od oko 51 hektar, tako da je došlo do oštećenja kultura između 5 i 50 proecenata, a šteta je procenjena na 3 miliona 433 hiljade dinara.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare